Ομόλογα: Κλίμα νέας χαλάρωσης στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Ομόλογα: Κλίμα νέας χαλάρωσης στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ
epa07496037 A exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019. The bank is expected to publish its decisions on monetary policies, including the monthly interest rate. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επενδυτές αναμένουν ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα στην πολιτική της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας.

Η προσδοκία λήψης πρόσθετων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη εβδομάδα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δημιουργεί θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων, κυρίως των ασθενέστερων κρατών. Οι δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau (ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως χρειασθεί να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα επεκτατικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα κριτήρια του νέου προγράμματος αγοράς τίτλων και να αυξηθεί το ύψος αν κριθεί αναγκαίο) ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την πιθανότητα επέκτασης των μέτρων που έχει ήδη λάβει η ΕΚΤ.

Αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσουν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ιταλία, Πορτογαλία αλλά και στην Ελλάδα.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,64% από 1,67% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς ομολόγου παρέμεινε στο 1,02%, ενώ του 15ετούς μειώθηκε στο 1,71% από 1,75% .

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,66% από 1,67% έναντι -0,43% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστείςτο 2,09% από 2,16%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ το απόγευμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στα 1,0985 δολ. από το επίπεδο των 1,0893 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικό το κλίμα για το δολάριο μετά την απροσδόκητη αύξηση που κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, αλλά και την άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0975 δολ.