Ομπάμα: «Περιορισμένη» επέμβαση στη Συρία

Ομπάμα: «Περιορισμένη» επέμβαση στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σίγουρος πως θα έχει τη στήριξη του Κονγκρέσου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας θα είναι «περιορισμένη και ανάλογη», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως θα έχει τη στήριξη του Κονγκρέσου στην κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης Δευτέρας, 9 Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε, μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σε σύσκεψη με ηγετικά στελέχη στο Κονγκρέσο και τη Γερουσία, με στόχο να προωθήσει την απόφασή του πως πρέπει να υπάρξει στρατιωτική απάντηση στην χρήση χημικών όπλων, την οποία οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι βέβαιες πως πραγματοποίησε το καθεστώς Άσαντ.

«Το σημαντικό στοιχείο στο οποίο θέλω να δώσω έμφαση είναι ότι το στρατιωτικό σχέδιο που έχει αναπτυχθεί από το μεικτό γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων είναι αρμόζον. Είναι περιορισμένο. Δεν εμπλέκει χερσαία στρατεύματα. Δεν είναι το Ιράκ. Δεν είναι το Αφγανιστάν», είπε με έμφαση ο Ομπάμα στους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Κονγκρέσου Τζον Μπόενερ, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κονγκρέσο, Νάνσι Πελόζι και κορυφαία στελέχη των επιτροπών εθνικής ασφάλειας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε πως ο Άσαντ πρέπει να βρεθεί προ των ευθυνών του μέσα από μία επίθεση που θα υποβάθμιζε σημαντικά τη δυνατότητα της συριακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει «τώρα ή στο μέλλον» χημικά όπλα.

«Αυτό που σχεδιάζουμε είναι κάτι περιορισμένο και ανάλογο. Θα υποβαθμίσει τις δυνατότητες του Άσαντ. Παράλληλα, έχουμε μια πιο ευρεία στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες της αντίπαλης πλευράς», δήλωσε ο Ομπάμα κι επανέλαβε την πεποίθησή του πως το Κονγκρέσο θα στηρίξει την απόφασή του: «Δεν θα απευθυνόμουνα στο Κογκρέσο αν δεν σοβαρολογούσα όσον αφορά τις διαβουλεύσεις και δεν πίστευα ότι διαμορφώνοντας την έγκριση ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι θα εμφανιστεί σήμερα για το θέμα της Συρίας ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ και τον Στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεï, ενώ θα υπάρξει και μία «απόρρητη» ενημέρωση σε όλα τα μέλη του Κονγκρέσου.

Από ότι φαίνεται, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να λάβει την έγκριση του Κονγκρέσου, αφού, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη τη στήριξη δύο εκ των δριμύτερων επικριτών του, των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Τζον Μακ Κέιν και Λίντσεï Γκράχαμ.

Μετά την χθεσινή δήλωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή και πρώην υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον Μακέιν, ότι «θα ήταν καταστροφικό» ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο Κογκρέσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις μελών της Βουλής και της Γερουσίας, διαμορφώνεται πλέον θετικό κλίμα για την έγκριση της πρότασης Ομπάμα, αν και τονίζεται ότι ακόμη τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο.

Διαβάστε ακόμη: Ψηφιακά «χαρακώματα»