Ομπάμα: Επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία μετά την έγκριση του Κογκρέσου

Ομπάμα: Επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία μετά την έγκριση του Κογκρέσου

Έτοιμος να δώσει το πράσινο φως για στρατιωτική επίθεση, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο θα αποφασίσει για την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Είμαι έτοιμος να δώσω την εντολή για στρατιωτική επέμβαση», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Όμως, παρά το γεγονός ότι έχω αυτή τη δυνατότητα, προτιμώ να θέσω το θέμα προς συζήτηση στη γερουσία», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους πολιτικούς τους αντιπάλους αλλά και τη διεθνή κοινότητα να αφήσουν στην άκρη τις όποιες διαφορές έχουν και να απαντήσουν άμεσα «σε αυτή τη φρικαλέα πράξη, με εκατοντάδες νεκρά παιδιά από χημικά αέρια», όπως τη χαρακτήρισε.

Διαβάστε ακόμη: Συρία: Ψευδείς και αβάσιμες οι κατηγορίες Κέρι

«Ο αρχηγός του στρατού με έχει ενημερώσει ότι όλες μας οι δυνάμεις είναι έτοιμες να χτυπήσουν το καθεστώς Άσαντ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αποκάλεσε τον Σύρο ηγέτη «στυγνό δικτάτορα που ρίχνει στους πολίτες του χημικά».

Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Ομπάμα, κανένα πόδι Αμερικανού στρατιώτη δεν πρόκειται να πατήσει στην περιοχή και να «βρεθεί ανάμεσα στα πυρά ενός πολέμου που ήδη διεξάγεται εδώ και μήνες». «Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς Άσαντ», ξεκαθάρισε, κάνοντας λόγο για το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

«Είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε το καθεστώς Άσαντ είτε αύριο, είτε σε μια βδομάδα, είτε σε ένα μήνα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η χρήση χημικών όπλων αποτελεί «απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή».

Διαβάστε ακόμη: Όχι των Γάλλων για επέμβαση στη Συρία

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν εκλέχθηκε για να αποφεύγει τις δύσκολες αποφάσεις», δηλώνοντας έτοιμος να εγκρίνει την επέμβαση στη Συρία μόλις το Κογκρέσο ανάψει το πράσινο φως.

Ο Αμερικανός ηγέτης είχε συναντηθεί νωρίτερα με συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφάλειας και αναμένεται να ακολουθήσει ενημέρωση στελεχών της Γερουσίας και της Βουλής.

Εσωτερικές αντιδράσεις
Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, το 50% των Αμερικανών είναι κατά της επέμβασης στη Συρία, με το 84% να θεωρεί ότι οποιαδήποτε απόφαση παρθεί, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Της ίδιας άποψης είναι και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν, μαζί με 54 ακόμη συναδέλφους του, οι οποίοι πίεζαν όλες αυτές τις μέρες τον πρόεδρο Ομπάμα να μην πράξει μονομερώς, αλλά να συμβουλευτεί πρώτα το Κογκρέσο.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία: «Απαράδεκτες οι απειλές Ομπάμα»

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν από μία απευθείας στρατιωτική απειλή, οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει πρώτα να διερευνηθεί από το Κογκρέσο», σχολίασε ο Κέιν.

Το διαφορετικό ύφος ανάμεσα στις προηγούμενες ομιλίες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και του Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρώτο να υιοθετεί μία πολύ σκληρή γλώσσα και τον δεύτερο να εμφανίζεται, μέχρι σήμερα, αρκετά πιο ήπιος, είχαν διχάσει τους Αμερικανούς αναλυτές αλλά και την κοινή γνώμη, όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της ηγεσίας των ΗΠΑ. Η σημερινή, όμως, αποφασιστική ομιλία του Αμερικανού προέδρου έκανε σε όλους ξεκάθαρο ότι είναι έτοιμος να χτυπήσει το καθεστώς Άσαντ το συντομότερο δυνατό.