Ομπάμα: «Σύντομα θα έχουμε γυναίκα πρόεδρο στις ΗΠΑ»

Ομπάμα: «Σύντομα θα έχουμε γυναίκα πρόεδρο στις ΗΠΑ»

Βέβαιος πως ο Λευκός Οίκος θα ντυθεί σύντομα στα «ροζ» εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει υποψήφιους υποστηρικτές.

«Υπάρχουν εξαιρετικοί αξιωματούχοι σε όλην τη χώρα και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μια πρόεδρο», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο ABC, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα.

Το κανάλι δημοσίευσε στον ιστότοπό του αποσπάσματα της συνέντευξης του Αμερικανού προέδρου πριν από την μετάδοσή της, αλλά δεν διευκρίνισε αν ο Ομπάμα ανέφερε το όνομα της Χίλαρι Κλίντον, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η πρώην «Πρώτη Κυρία» των ΗΠΑ, η οποία θα είναι 69 ετών το 2016, δεν έχει αποκλείσει μια υποψηφιότητα, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις της.

Σε περίπτωση που αποφασίσει να εισέλθει στην προεδρική «κούρσα» πάντως, η χρηματοδότηση δεν αναμένεται να αποτελεί πρόβλημα, αφού σήμερα ο Aμερικανο-Ισραηλινός μεγιστάνας των μίντια Χάϊμ Σαμπάν –μέγας χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ- δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με «όλη του τη δύναμη» σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2016.

Τον περασμένο μήνα, ένας ακόμη μέγας χρηματοδότης των Δημοκρατικών, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, επίσης πρόσφερε την υποστήριξή του στην σύζυγο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, κάτι που έκανε και ο μεγαλο-επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ.

Διαβάστε ακόμη: Η Χίλαρι Κλίντον είναι η «εκλεκτή» πρόεδρος του Γουόρεν Μπάφετ

«Ελπίζω να είναι υποψήφια. Θα ήταν μία εξαιρετική πρόεδρος. Αν αυτό συμβεί, εννοείται ότι θα συμμετάσχουμε με όλη μας τη δύναμη. Είναι ένα μεγάλο όνειρό μου να την δω στο Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Σαμπάν στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth. Ο Σαμπάν, παραγωγός μεταξύ άλλων της ταινίας Τα Χελωνονιντζάκια, δώρισε ένα εκατομμύρια δολάρια σε τρεις επιτροπές πολιτικής δράσης των Δημοκρατικών μέσα στο 2012, όταν επανεξελέγη ο Ομπάμα.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Κουίνιπεκ, η Χίλαρι Κλίντον έρχεται ισόπαλη στην πρόθεση ψήφου με τον Ρεπουμπλικάνο Κρις Κρίστι, νυν κυβερνήτη του Νιού Τζέρσι.

Απέναντι σε τρεις άλλους Ρεπουμπλικάνους, τους γερουσιαστές Ραντ Πολ και Τεντ Κρουζ και του πρώην υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, Πολ Ράιαν, η Κλίντον θα κατήγαγε μια συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2016, καθώς προηγείται από αυτούς με 9 ως 15 μονάδες, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Διαβάστε ακόμη: Η προεδρική σκηνή με τα μυστικά

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2016 είναι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι βρίσκεται κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Κλίντον στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Ορισμένοι υποστηρικτές του Μπάιντεν έχουν αμφισβητήσει το κατά πόσο τον υποστηρίζει αρκετά ο Ομπάμα ύστερα από την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου με τίτλο Double Down, που αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία του 2012 και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος σκεφτόταν να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν ως υποψήφιο με την Κλίντον. Ο Ομπάμα δεν διέψευσε ότι οι πολιτικοί του σύμβουλοι είχαν εξετάσει την ιδέα, αλλά δήλωσε ότι ο ίδιος θα την είχε απορρίψει.

«Θεωρεί ότι αν ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, ο Ομπάμα θα παραμείνει ουδέτερος, αλλά αν ο Μπάιντεν δεν θέσει υποψηφιότητα και θέσει εκείνη, θα την υποστηρίξει. Η γενική αίσθηση είναι ότι η Χίλαρι είναι ο φυσικός διάδοχος του Ομπάμα», δήλωσε ο Σαμπάν.