Online πλέον η έκθεση «Μανιτάρια: Η τέχνη, το ντιζάιν και το μέλλον των μυκήτων»

Online πλέον η έκθεση «Μανιτάρια: Η τέχνη, το ντιζάιν και το μέλλον των μυκήτων»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έκθεση την οποία είχε, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, μένει εδώ και καιρό χωρίς επισκέπτες μεταφέρθηκε στο Διαδίκτυο από το Somerset House.

Από την έναρξη της περιόδου «λουκέτο», μουσεία, αίθουσες τέχνης και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα βρίσκουν νέους τρόπους για να επικοινωνήσουν με το κοινό τους, από το να εγκαινιάζουν διαδραστικές πρωτοβουλίες μέχρι το να μεταφέρουν τις εκθέσεις τους στον εικονικό κόσμο. Ένα από τα τελευταία που επέλεξε αυτή τη λύση ήταν το Somerset House, το οποίο φιλοξενεί την εκπληκτική έκθεση «Mushrooms: The Art, Design and Future of Fungi». Έκθεση την οποία είχε παρουσιάσει στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η οποία, λόγω της έξαρσης της Covid-19, μένει εδώ και καιρό χωρίς επισκέπτες. Το Somerset House τη μετέφερε στο Διαδίκτυο.

«Τα μανιτάρια, εξακολουθητικά εμφανίζονταν στη σύγχρονη τέχνη και ήθελα να μάθω το γιατί» είχε πει η επιμελήτρια της έκθεσης, Francesca Gavin, τις πρώτες -λίγες- μέρες λειτουργίας της. «Με γοητεύει το πώς μια τέτοια ποικιλία καλλιτεχνών και ντιζάινερ έλκονται από ένα και μόνον θέμα έμπνευσης. Τα αποτελέσματα είναι τόσο διαφορετικά και αγγίζουν τα πάντα, από την ποίηση μέχρι τα οικονομικά, και ιδέες για την επικοινωνία, το κλίμα και την ψυχεδελική εμπειρία».

Η γκάμα των εκθεμάτων διατρέχει έναν και παραπάνω αιώνα: από τις -άγνωστες για τους πολλούς- εικονογραφήσεις της Beatrix Potter μέχρι τη με ηλιακή ενέργεια τροφοδοτούμενη «μανιτάρι-βαλίτσα» του conceptual καλλιτέχνη Carsten Höller και τα υπνωτιστικά κολάζ με μανιτάρια της Seana Gavin. Ανάμεσα στις προσωπικές της προτιμήσεις, η επιμελήτρια της έκθεσης αναφέρει την ταινία του Αυστραλού Jason Evans για συλλέκτες μανιταριών στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, το υφασμένο στο χέρι κιλίμι από τους Perks & Mini και τη σειρά λιθογραφιών του Αμερικανού Cy Twombly (δάνειο από την Tate).

Επιπλέον, για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στο θέμα περισσότερο, το Somerset House έχει εγκαινιάσει στο Διαδίκτυο σειρά εκδηλώσεων που σχετίζονται με τα μανιτάρια: ντιζάιν, βιωσιμότητα, υγεία και ομορφιά. Καθώς και το εργαστήριο «Mindful Mushroom Collage Workshop» με τη Seana Gavin (έργα της οποίας περιλαμβάνονται στην έκθεση), αλλά και μαθήματα καλλιέργειας μανιταριών με τον μυκητολόγο Darren Springer. Ο σχετικός σύνδεσμος είναι εδώ.