ΟΟΣΑ: Έως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως χρειάζονται οι φτωχότερες χώρες για την κλιματική αλλαγή

ΟΟΣΑ: Έως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως χρειάζονται οι φτωχότερες χώρες για την κλιματική αλλαγή
epa09559878 Attendees in the Blue Zone during the COP26 climate talks in in Glasgow, Britain, 02 November 2021. Climate negotiators at the COP26 summit were banking on the world’s most powerful leaders to give them a boost before they embark on two weeks of fraught discussions over who should do what to slow the rise in global temperatures. EPA/Jonne Roriz / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα φτωχότερα έθνη υποστηρίζουν ότι οι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις τα αφήνουν στην τύχη τους.

Ακόμα και το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων ανά έτος θα χρειαστούν οι φτωχότερες χώρες του κόσμου έως το 2025 προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Οργανισμό Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 που ξεκινά στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός υποστηρίζει πως οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου ενδέχεται να έχουν επιτύχει την καθυστερημένη υπόσχεσή τους να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή το 2022.

Το Reuters σημειώνει πως το 2009 οι ανεπτυγμένες χώρες υποσχέθηκαν ότι από το 2020 θα μεταφέρουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε φτωχότερες χώρες που πλήττονται από την επιδείνωση των καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Οι πλούσιες χώρες είχαν προηγουμένως διαμηνύσει ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2023.

Ο στόχος είναι πολιτικά συμβολικός και η αποτυχία επίτευξής του έχει υποδαυλίσει τη δυσπιστία σε προηγούμενες συνομιλίες για το κλίμα, καθώς τα φτωχότερα έθνη υποστηρίζουν ότι οι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις τα αφήνουν στην τύχη τους.

Η χρηματοδότηση είναι ένα ευαίσθητο σημείο στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, καθώς οι αναπτυσσόμενες οικονομίες λένε ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα ακραία καιρικά φαινόμενα ή να επενδύσουν σε καθαρότερη ενέργεια χωρίς περισσότερη υποστήριξη από τα πλούσια έθνη των οποίων η ιστορική καύση ορυκτών καυσίμων προκάλεσε την κλιματική αλλαγή.

«Με βάση προκαταρκτικά και μη επαληθευμένα ακόμη στοιχεία, ο στόχος φαίνεται ότι θα έχει ήδη επιτευχθεί από το 2022», δήλωσε ο Ματίας Κόρμαν, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.

Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πολύ χαμηλότερα από τις πραγματικές ανάγκες των φτωχών χωρών για επενδύσεις στο κλίμα, οι οποίες μέχρι το 2025 θα μπορούσαν να ανέρχονται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

«Η παράδοση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε η Τίνα Στέγκε, απεσταλμένη για το κλίμα των Νήσων Μάρσαλ.

«Από την κατασκευή θαλάσσιων τειχών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βοήθεια στους ανθρώπους να ξαναχτίσουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσής τους, αν αναγκαστούν να μετακινηθούν,  όλα αυτά τα πράγματα κοστίζουν χρήματα» πρόσθεσε η ίδια.

Ο ΟΟΣΑ επιβεβαίωσε ότι ο στόχος δεν επιτεύχθηκε το 2021. Εκείνη τη χρονιά, τα πλούσια έθνη παρείχαν 89,6 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 8% από τα επίπεδα του 2020.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του 2021 -73 δισ. δολάρια- ήταν δημόσια χρηματοδότηση και περισσότερα από τα δύο τρίτα ήταν δάνεια.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η χρηματοδότηση αυτή -από πηγές όπως οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες και οι εθνικοί οργανισμοί βοήθειας- δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να κινητοποιήσει σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη του επενδυτικού κενού για το κλίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com