Το νέο διάταγμα Πούτιν που… τρομάζει τους επενδυτές της Δύσης

Το νέο διάταγμα Πούτιν που… τρομάζει τους επενδυτές της Δύσης
epa10715869 Russian President Vladimir Putin holds a meeting on tourism development via videoconference call during his working trip to Dagestan, in Derbent, Russia's Republic of Dagestan, 28 June 2023. The growth of domestic tourism in Russia is provided, among other things, by sanctions from a number of states, said Russian President Vladimir Putin. Putin, in particular, drew attention to the tourism potential of the North Caucasus. EPA/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο στόχαστρο του Κρεμλίνου ξανά οι ξένοι επενδυτές.

Οι δυτικοί επενδυτές σε ρωσικές εταιρείες προετοιμάζονται για ένα νέο προεδρικό διάταγμα που εξετάζεται στη Μόσχα και το οποίο φοβούνται ότι θα μπορούσε να τους αναγκάσει να πουλήσουν τις μετοχές τους στη ρωσική κυβέρνηση με μεγάλες εκπτώσεις.

Το δυνητικό διάταγμα, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία ένα «σούπερ δικαίωμα προτίμησης» για την αγορά μετοχών στρατηγικών εταιρειών από ξένους μετόχους, σηματοδοτεί το τελευταίο πλήγμα για τους επενδυτές που κατέχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία άξιζαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία προσπαθεί να μειώσει την ξένη ιδιοκτησία και επιρροή στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα στην Ουκρανία, προκαλώντας σαρωτικές δυτικές κυρώσεις.

Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν την ακύρωση ειδικών επενδυτικών προγραμμάτων που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να αυξήσουν τη ροή διεθνών κεφαλαίων σε ρωσικές εταιρείες και την παράκαμψη των παγκόσμιων τραπεζών στην εποπτεία αυτών των προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες για ορισμένους επενδυτές και να εξαφανιστούν ορισμένες μετοχές που κατείχαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιβάν Τσεμπέσκοφ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τροποποιήσεις σε προεδρικό διάταγμα και ότι οι πιθανές αλλαγές θα μπορούσαν να δώσουν στη ρωσική κυβέρνηση ένα «σούπερ δικαίωμα προτίμησης» για την αγορά μετοχών στρατηγικών εταιρειών από αποχωρούντες ξένους.

«Αυτό το σούπερ δικαίωμα προτίμησης θα λειτουργήσει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με συγκεκριμένες εταιρείες», δήλωσε ο Τσεμπέσκοφ στο περιθώριο ενός χρηματοπιστωτικού φόρουμ στη Μόσχα στις 14 Νοεμβρίου. «Ο ακριβής κατάλογος δεν έχει ακόμη εγκριθεί».

«Η ιδέα ήταν ότι αυτό αφορά μόνο στις στρατηγικές εταιρείες στις οποίες το κράτος έχει ήδη μερίδιο», δήλωσε ο Τσεμπέσκοφ. «Δηλαδή, πρόκειται για έναν μάλλον στενό κατάλογο εταιρειών». Ο Τσεμπέσκοφ δήλωσε ότι το διάταγμα είναι απίθανο να δημοσιευθεί πριν από το τέλος του έτους.

Η έλλειψη σαφήνειας και το αβέβαιο χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζουν τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των κανονιστικών αλλαγών που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις.

Καθώς και όταν περάσει ένα τέτοιο διάταγμα, οι επενδυτές από χώρες που θεωρούνται εχθρικές προς τη Ρωσία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για να ανακτήσουν την αξία των ρωσικών συμμετοχών τους, δήλωσαν στο Reuters πέντε διεθνείς σύμβουλοι επενδύσεων.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: