Η Όπρα τρώει τη… «χρυσόσκονή» της

Η Όπρα τρώει τη… «χρυσόσκονή» της

Ποια είναι η Νιγηριανή που της πήρε τον τίτλο της Νο1 πλουσιότερης μαύρης γυναίκας παγκοσμίως.

Χρονιά με τη χρονιά, η Όπρα Γουίνφρεϊ είχε μάθει -εκτός από «Σιδηρά Κυρία» της αμερικανικής τηλεόρασης- να είναι και η πλουσιότερη μαύρη γυναίκα παγκοσμίως. Όμως αυτό πλέον δεν ισχύει…

Το τίτλο της τον «έκλεψε» για 300 εκατ. δολάρια στο «κλείσιμο» του 2014 η Νιγηριανή Φολορούνσο Αλακίτζα, που -από γραμματέας στα νιάτα της- έγινε στα 63 της η πλουσιότερη γυναίκα στην Αφρική και η πιο πλούσια μαύρη γυναίκα σε όλον τον πλανήτη.

Η επαφή της με την επιχειρηματικότητα άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν δούλευε γραμματέας σε μία τράπεζα. Συνεχίστηκε με ένα «άλμα» της στον χώρο της μόδας, έπειτα από έναν κύκλο σπουδών στο σχέδιο που έκανε στο Λονδίνο. Άνοιξε τη δική της εταιρία πίσω στην πατρίδα της, υπό την επωνυμία «Supreme Stitches», που έκανε γρήγορα πάταγο, με πλούσια πελατεία, στις τάξεις της οποίας ανήκε και η τότε Πρώτη Κυρία της χώρας, Μάριαμ Μπαμπαντίγκα.

Αυτές οι υψηλές γνωριμίες της, αλλά και οι μεγάλες της φιλοδοξίες έκαναν γρήγορα τη Φολορούνσο μέλος της εγχώριας ελίτ και λίγο αργότερα μέλος του διεθνούς τζετ-σετ, κυρίως μέσα από τις μετέπειτα επενδύσεις της στο πιο πολύτιμο και άφθονο αγαθό της Νιγηρίας: το πετρέλαιο.

Το 1991 ίδρυσε τη Famfa Oil. Και μόλις δύο χρόνια αργότερα ο Νιγηριανός τότε δικτάτορας Μπαμπαντίγκα της έδωσε απλόχερα άδεια υποθαλάσσιας εξόρυξης «μαύρου χρυσού» στο «οικόπεδο» OML 127, το οποίο σύντομα αποδείχθηκε ένα από τα πιο κερδοφόρα της χώρας, με παραγωγή πάνω από 200.000 βαρέλια την ημέρα!

Έχοντας πωλήσει έκτοτε το 40% της Famfa Oil σε θυγατρικές της αμερικανικής Chevron και της βραζιλιάνικης Petrobas, η οικογένεια της Φολορούνσο Αλακίτζα κατείχε μέχρι το 2000 το υπόλοιπο 60% της εταιρείας, μέχρι που η νιγηριανή κυβέρνηση εθνικοποίησε το 50% χωρίς αποζημιώσεις.

Τον Μάιο του 2013 η Φολορούνσο (που στο μεσοδιάστημα άρχισε να ασχολείται και με τις εκτυπώσεις-εκδόσεις) πήρε δικαστικά πίσω το ποσοστό της. Σήμερα, πέραν από τον βαθύ πλούτο της -που φθάνει τα 3,3 δισ. δολ. κι έχει «εμπλουτιστεί» με πλείστα όσα ακίνητα στο εξωτερικό κι ένα ιδιωτικό τζετ αξίας 46 εκατ. δολαρίων- έχει γίνει επίσης γνωστή για την φιλανθρωπική της δράση.

Αφενός μέσα από το ίδρυμά της «The Rose of Sharon Foundation», που συνδράμει χήρες και ορφανά στην πατρίδα της. Αφετέρου χάρη στις παχυλές δωρεές της στο «Victims Support Fund»: μία πρωτοβουλία του Νιγηριανού νυν προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν για την στήριξη όσων έχουν υποφέρει περισσότερο από τη χρόνια αναταραχή στη δυτικο-αφρικανική χώρα.

«Θα μπορούσα να είχα παραμείνει μία γραμματέας, όπως ήθελε ο πατέρας μου. Όμως εγώ είχα μεγαλύτερες φιλοδοξίες», παρατήρησε η δισεκατομμυριούχος Αλακίτζα σε πρόσφατη ομιλία της στο πανεπιστήμιο του Λάγος.

«Ο Θεός μου έδωσε δύναμη και σοφία. Είχα πάθος και διακαή πόθο να πετύχω. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν εύκολο. Η ιστορία μου δεν είναι σαν παραμύθι. Σκληρή δουλειά,  επιμέλεια, επιμονή: αυτά με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Επέλεξα απλά να μην το βάλω κάτω»…