Ώρα «μηδέν» για την Αργεντινή

Ώρα «μηδέν» για την Αργεντινή

Αντιμέτωπη με την επιλεκτική χρεοκοπία βρίσκεται ξανά η χώρα, καθώς εκπνέει απόψε η προθεσμία αποπληρωμής των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της.

Άλυτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και των δανειστών της, καθώς σε λιγότερο από 24 ώρες εκπνέει η περίοδος χάριτος που έχει δοθεί στη χώρα για την αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, ενώ τα κερδοσκοπικά hedge funds να αρνούνται «κούρεμα» των απαιτήσεών τους. Η Αργεντινή καλείται είτε να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τους ομολογιούχους ανταλλαγής (holdouts) και να τους αποπληρώσει το χρέος της ή να επιτρέψει μια επιλεκτική χρεοκοπία.

Χθες πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μια ιστορική κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων της Αργεντινής και των εκπροσώπων των δανειστών της, ωστόσο το «χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν δυνατόν να γεφυρωθεί.

«Αυτές ήταν οι πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των πλευρών. Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και διατυπώθηκαν ανησυχίες. Τα θέματα που διχάζουν τις πλευρές παραμένουν άλυτα. Εάν και πότε οι πλευρές θα συναντηθούν αργότερα, μένει να καθοριστεί», δήλωσε ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ, που έχει επιλεγεί από την αμερικανική δικαιοσύνη και παρουσία του οποίου γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών.

«Η Αργεντινή και τα κεφάλαια “γύπες” δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που να επιτρέψει μια λύση ύστερα από διαπραγμάτευση της διαμάχης για το χρέος της χώρας και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Αξελ Κισίλοφ στο τέλος της συνάντησης στη Νέα Υόρκη. «Διακόπτουμε τη συνάντησή μας για ένα διάλειμμα μέχρι αύριο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη την ώρα που θα επαναληφθούν οι συνομιλίες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλη τη σοβαρότητα που επιβάλλεται για το θέμα αυτό», δήλωσε στον Τύπο Κισίλοφ, εξερχόμενος από το γραφείο του διαμεσολαβητή.

Ο Κισίλοφ που έφθασε το απόγευμα της Τρίτης στη Νέα Υόρκη προερχόμενος από το Καράκας όπου μετείχε μαζί με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ στη σύνοδο κορυφής της Mercosur, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να πει τίποτε παραπάνω για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων».

«Εργαζόμαστε σκληρά», απάντησε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση που διήρκησε 12 ώρες.

WSJ: Σχέδιο τελευταίας στιγμής επεξεργάζονται τράπεζες της Αργεντινής
Τράπεζες της Αργεντινής επεξεργάζονται ένα σχέδιο της τελευταίας ώρας για να βοηθήσουν τη χώρα να αποφύγει μία νέα χρεοκοπία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς μεταξύ των μελών της Ένωσης Τραπεζών Αργεντινής (Adeba), προβλέπει την εξαγορά από τις τράπεζες της νομικής απαίτησης που έχουν πιστωτές (σ.σ.: κερδοσκοπικά ταμεία) μετά την προσφυγή τους σε αμερικανικά δικαστήρια για την πλήρη πληρωμή των ομολόγων τους από τη χώρα.

Οι αργεντινικές τράπεζες θα αποπληρώσουν τα ταμεία και σε αντάλλαγμα θα τα καλέσουν να ζητήσουν από τον Αμερικανό δικαστή Τόμας Γκρίζα να αναστείλει την εφαρμογή της απόφασής του, σύμφωνα με την οποία η Αργεντινή δεν θα μπορεί να πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων (κουρεμένων) ομολόγων της, εάν δεν έχει πληρώσει προηγουμένως αυτά.

«Υπάρχει λίγο μπέρδεμα στο εσωτερικό της Adeba», δήλωσε μία πηγή, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος μίας από τις τράπεζες πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει το σχέδιο χωρίς να έχει λάβει πλήρη εξουσιοδότηση από τις άλλες τράπεζες.

Μία άλλη πηγή δήλωσε ότι η ιδέα είναι να αγοράσουν (πληρώσουν) οι τράπεζες την απαίτηση κατά της κυβέρνησης με τρεις δόσεις σε μετρητά. Σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, οι τράπεζες θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να τους αποπληρώσει σε ομόλογα από τον Ιανουάριο, όταν θα έχει λήξει μία κρίσιμης σημασίας ρήτρα. Πρόκειται για τη ρήτρα RUFO, η οποία προβλέπει ότι οποιαδήποτε εθελοντική συμφωνία που προσφερθεί στους κατόχους μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων πριν το τέλος του 2014 πρέπει επίσης να προσφερθεί στους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων.

Η Αργεντινή έχει υποστηρίξει, ότι αν πληρώσει τους κατόχους των μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων, θα πρέπει να πληρώσει 120 δισ. δολάρια στους άλλους ομολογιούχους για να συμμορφωθεί με τη ρήτρα RUFO.

Διαβάστε ακόμη:

FT: Η Αργεντινή ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας

Αργεντινή: Νέο αίτημα αναστολής της πληρωμής των πιστωτών της