Ώρα «μηδέν» για το Brexit – Δραματική έκκληση της Τερέζα Μέι στους Βρετανούς να στηρίξουν τη συμφωνία

Ώρα «μηδέν» για το Brexit – Δραματική έκκληση της Τερέζα Μέι στους Βρετανούς να στηρίξουν τη συμφωνία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην έκτακτη Σύνοδο των Βρυξελλών οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στις Βρυξέλλες είναι σήμερα στραμμένη η διεθνής προσοχή καθώς εκεί θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για το BREXIT (άρθρο 50), που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ντόναλντ Τουσκ, ύστερα από συνεννόηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. Αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και του σχεδίου πολιτικής διακήρυξης, η οποία περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ακόμη και η υποστήριξη από το ίδιο της το κόμμα για τη συμφωνία αυτή φαίνεται να εξαφανίζεται.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit . Ωστόσο αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

«Θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)», είπε.

Κυριακάτικες εφημερίδες αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις στο κόμμα της πρωθυπουργού ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια Brexit για να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι αποτύχει, όπως οι περισσότεροι αναμένουν.

Στην επιστολή της, η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

«Θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα. Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες “Leave” και “Remain” μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός», τόνισε. «Το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία», κατέληξε.

Μπαρνιέ: Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

Κάλεσμα «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.  «Δουλέψαμε όλον αυτόν τον καιρό για να επιτύχουμε μια συμφωνία για την συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Δουλέψαμε μαζί με το Ην. Βασίλειο και ποτέ κατά του», δήλωσε ο Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

«Αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το Ην. Βασίλειο για να χτίσουμε το μέλλον. Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», κατέληξε.

Γιούνκερ: Τραγωδία η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μια τραγωδία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία διαζυγίου του Λονδίνου και της ΕΕ.

«Είναι μια θλιβερή μέρα, όταν βλέπω μια χώρα όπως η Βρετανία, αλλά θα έκανα την ίδια παρατήρηση με όλες τις άλλες χώρες, να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μια στιγμή χαράς ούτε γιορτής, είναι μια θλιβερή στιγμή, μια τραγωδία».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ακόμη πως αυτή η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει. «Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει τις θεμελιώδεις θέσεις της. Πιστεύω ότι το βρετανικό κοινοβούλιο, επειδή είναι σοφό, θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία για το Brexit

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα συναφθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», θα αναφέρουν οι ηγέτες της ΕΕ σε δήλωσή τους κατά τη σημερινή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε στο Bloomberg.

«Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα σύναψης ξεχωριστών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Χωρίς προκατάληψη των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ξεχωριστές αυτές συμφωνίες θα απαιτήσουν την προηγούμενη συμφωνία της Ισπανίας» όπως αναφέρεται στο προσχέδιο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες είχε ανακοινώσει από χθες ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο συμφώνησαν για το θέμα του Γιβραλτάρ, το τελευταίο εμπόδιο στην επικύρωση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit. «Μόλις ανακοίνωσα στον βασιλιά της Ισπανίας ότι η Ισπανία έχει καταλήξει σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», δήλωσε ο Σάντσες , σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση. «Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα αύριο», ανέφερε, ανακοινώνοντας με σαφήνεια: «Η Ισπανία θα άρει το βέτο της και θα ψηφίσει υπέρ του Brexit»

Στη συμφωνία αναφέρεται ο Ισπανός πρωθυπουργός και σε ανάρτησή του στο twitter: «Φτάσαμε σε μια ιστορική συμφωνία και αύριο θα ψηφίσουμε υπέρ του Brexit. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχτηκαν τα αιτήματά μας. Η Ισπανία επιτυγχάνει μια τριπλή θωράκιση με την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά με το Ηνωμένο Βασίλειο το μέλλον του Γιβραλτάρ τα επόμενα χρόνια», γράφει.

Την αλληλεγγύη και το διάλογο ως μέσο επίτευξης λύσεων εντός της ΕΕ, τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε tweet του γραμμένο στα αγγλικά και ισπανικά, μετά από συνομιλία του με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός από την πλευρά της διαβεβαίωσε χθες πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα «στέκεται πάντα στο πλευρό του Γιβραλτάρ».

«Θα διαπραγματευόμαστε πάντα εκ μέρους όλης της βρετανικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του Γιβραλτάρ» δήλωσε η Μέι προσερχόμενη στις συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αντιμετωπίσαμε τα θέματα της αποχώρησης σχετικά με το Γιβραλτάρ με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο».

«Διασφαλίσαμε ότι το Γιβραλτάρ καλύπτεται από την όλη συμφωνία και από την περίοδο εφαρμογής της».

Μακρόν: Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι «εύθραυστη»

Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι «εύθραυστη» και την ανάγκη «επανίδρυσής» της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ», δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ανάγκη για επανίδρυση» της ‘Ενωσης.

«Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος και επιδέχεται βελτίωση», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια «καλή συμφωνία».

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη Βρετανία ακόμη και μετά τη συμφωνία με την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Λιθουανίας, υπογραμμίζοντας ως πιθανή τη διεξαγωγή νέων βρετανικών εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. «Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, κατά την άφιξή της για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω», είπε η πρόεδρος της Λιθουανίας παρότι δεν δήλωσε δημόσια μια έκβαση στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Στη Σύνοδο των Βρυξελλών για το Brexit ο Έλληνας πρωθυπουργός

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει σήμερα στις Βρυξέλλες στις εγασίες της έκτακτης Συνόδου για την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.

Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

-09:30 αφίξεις ηγετών.

-10:30 ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

-11:00 συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-12:00 συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέϊ.

-13:00 κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.