Ώρα μηδέν για το Brexit- Κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή

Ώρα μηδέν για το Brexit- Κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή
epa07891447 A grab from a handout video made available by the UK Parliamentary Recording Unit shows British Prime Minister Boris Johnson during a session at the House of Commons in London, Britain, 03 October 2019. Boris Johnson was presenting to parliament his proposal for a Brexit deal. EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μένουν μόλις εννέα ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για το Brexit και όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.

H απόφαση του προέδρου της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, για το Brexit, με την οποία απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το αίτημα της κυβέρνησης να υπάρξει τη Δευτέρα ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, στην οποία κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον την προηγούμενη εβδομάδα, συνιστά μία ακόμη ανατροπή στο σήριαλ του Brexit, 40 μήνες μετά τη διενέργεια του σχετικού δημοψηφίσματος.

Μένουν μόλις εννέα ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με Συμφωνία ή άτακτο Brexit, έξοδος την προκαθορισμένη ημερομηνία ή νέα παράταση στο δράμα, Brexit με απόφαση της Βουλή των Κοινοτήτων ή νέες εκλογές και ενδεχομένως δημοψήφισμα είναι τα πιθανά σενάρια.

Ο Μπόρις Τζόνσον παρά την ήττα του στο κοινοβούλιο το Σάββατο δοκίμασε την τύχη του για δεύτερη φορά, καταθέτοντας την ίδια συμφωνία προς ψήφιση, παρόλο που γνώριζε πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να μη γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Βρετανοί αναλυτές τονίζουν πως ήταν μια άσκοπη ενέργεια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια ακόμη ήττα για τον Τζόνσον.

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον προετοιμάζεται για ακόμη μια εμφάνιση στη Βουλή στην οποία θα αναφερθεί στις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει. Ελπίζει σε μια ξεκάθαρη θετική ψήφο από την πλειοψηφία των βουλευτών ούτως ώστε με συνοπτικές διαδικασίες έως το Σαββατοκύριακο να την περάσει και από την Βουλή των Λόρδων.

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του Μπόρις για το Brexit

Εν τω μεταξύ, το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για την συμφωνία αποχώρησης παρουσίασε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας προηγουμένως ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει και τα τρία στάδια της συζήτησης και ψήφισής του, μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου στη συνέχεια να περάσει προς έγκριση από τη Βουλή των Λόρδων.

Το νομοσχέδιο- στις 110 σελίδες του- προβλέπει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει την συμφωνία για το Brexit. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κάποιες προβλέψεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η «αρχή μη υποβάθμισης», καθώς και τη δέσμευση ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει με ψηφοφορία την εντολή διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ και τον τύπο της τελικής εμπορικής συμφωνίας.

Περιλαμβάνει, επίσης, πρόβλεψη που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να επικυρώσει την συμφωνία του για το Brexit έγκαιρα, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Για την επικύρωση μίας διεθνούς συμφωνίας, όπως η συμφωνία για το Brexit, σχετική νομοθεσία ζητά από το κοινοβούλιο να συνεδριάσει για 21 μέρες, ωστόσο, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, έχει προστεθεί στο νομοσχέδιο μία άλλη πρόβλεψη που αναστέλλει την υπάρχουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, Τζέικομπ Ρις Μογκ, το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να ολοκληρωθεί σε όλα τα στάδιά του στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι την Πέμπτη, ενώ η δεύτερη ανάγνωσή του θα γίνει την Τετάρτη.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, ο βουλευτής των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εμποδίσει τον σωστό έλεγχο του νομοσχεδίου από τους βουλευτές και χαρακτήρισε εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συζητηθεί μία τόσο σημαντική νομοθεσία. Και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πιέσει βιαστικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δυο ψηφοφορίες

Ο Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους βουλευτές αφενός να υπερψηφίσουν τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου των 110 σελίδων και αφετέρου να δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια της συζήτησης και ψήφισής του.

Αν η πρώτη ψηφοφορία έχει αρνητικό αποτέλεσμα – με την κυβέρνηση Τζόνσον να πιστεύει ότι τα «κουκιά» βγαίνουν- τότε η συμφωνία με την ΕΕ είναι πρακτικά «νεκρή» ενώ αν η δεύτερη ψηφοφορία έχει αρνητικό αποτέλεσμα τότε θα καταστεί πρακτικά αδύνατο να υπάρξει ομαλό Brexit σε εννέα ημέρες, μέχρι, δηλαδή, την 31η Οκτωβρίου.

Μετά τη Βουλή των Κοινοτήτων, η Ευρωβουλή

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα ψηφίσει τη συμφωνία Brexit περιμένοντας τη Βουλή των Κοινοτήτων να αποφασίσει επί του κειμένου της συμφωνίας αποχώρησης, δήλωσαν αξιωματούχοι του κοινοβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρείται απίθανο οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν αυτήν την εβδομάδα επί της συμφωνίας που επετεύχθη την Πέμπτη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Μια έκτακτη σύνοδος θα μπορούσε να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να επικυρώσει τη συμφωνία αυτή αν η βρετανική Βουλή ψηφίσει για να επιτρέψει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Ζομ Ντους σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, θα συναντηθεί με τους ηγέτες διαφορετικών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για να επισημοποιήσει αυτή την απόφαση.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα επικυρώσει. Αλλά θα επικυρώσει μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε ο Ντους.