«Ώρα να αποσυρθούν»: Η Ρωσία για τις ήττες Μακρόν και Σολτς στις ευρωεκλογές

«Ώρα να αποσυρθούν»: Η Ρωσία για τις ήττες Μακρόν και Σολτς στις ευρωεκλογές
epa09936617 German Chancellor Olaf Scholz (R) walks with French President Emmanuel Macron during a reception with military honors at the Chancellery in Berlin, Germany, 09 May 2022. Chancellor Scholz and President Macron met for bilateral talks. EPA/CLEMENS BILAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι τα δεξιά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο στην Ευρώπη.

Μια σειρά πολιτικών στη Ρωσία πανηγύρισαν τη Δευτέρα για τις βαριές ήττες των κομμάτων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι τα δεξιά κόμματα βρίσκονται σε άνοδο στην Ευρώπη.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αντανακλούν, εν μέρει, την «ακατάλληλη πολιτική» και των δύο ηγετών να στηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Ώρα να αποσυρθούν. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!» ανέφερε ο Μεντβέντεφ στο X (πρώην Twitter)

Η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, επικεφαλής της άνω βουλής του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ο Μακρόν και ο Σολτς «υπέστησαν μια συντριπτική ήττα με τα κόμματά τους (που) επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την αποτυχία τους τόσο ως εθνικοί όσο και ως Ευρωπαίοι πολιτικοί.

Επιπλέον, στην περίπτωσή τους αυτό είναι ένα καλοπληρωμένο αποτέλεσμα, που προκύπτει από την πολυετή πλήρη αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας», έγραψε στο Telegram.

Η Ρωσία φλερτάρει εδώ και καιρό με ηγέτες της πολιτικής δεξιάς της Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, και επιθυμεί να εκμεταλλευτεί κάθε ένδειξη διχασμού στην Ευρώπη που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι μετά τις ευρωεκλογές η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξακολουθεί να είναι φιλοευρωπαϊκή και φιλοουκρανική, αλλά η άνοδος των δεξιών κομμάτων είναι σαφής.

«Αυτή η δυναμική είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και φυσικά, παρά το γεγονός ότι οι φιλοευρωπαίοι διατηρούν προς το παρόν τις ηγετικές τους θέσεις, με την πάροδο του χρόνου τα δεξιά κόμματα θα πατήσουν στα πόδια τους. Παρακολουθούμε στενά αυτές τις διαδικασίες» ανέφερε.

Στη Γαλλία, ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τον πρώτο γύρο να πραγματοποιείται στις 30 Ιουνίου, αφού το κεντρώο κόμμα του κέρδισε λιγότερο από το μισό ποσοστό του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν στην ευρωπαϊκή ψηφοφορία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα παρακολουθήσει προσεκτικά την πρόωρη ψηφοφορία, «ιδίως λαμβάνοντας υπόψη, ας πούμε, την εξαιρετικά μη φιλική και ακόμη και εχθρική στάση της γαλλικής ηγεσίας απέναντι στη χώρα μας».

Ο Μακρόν έχει εξοργίσει τη Ρωσία με μια σειρά δηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ άλλων με την ιδέα να σταλούν ευρωπαϊκά στρατεύματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο.

Εν όψει των τελευταίων γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2022, ο Μακρόν κατηγόρησε την αντίπαλό του Λεπέν ότι είναι «εξαρτημένη» από τη Ρωσία και τον Πούτιν, επικαλούμενος ένα δάνειο που έλαβε το κόμμα της από μια τσεχορωσική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com