Ώρα Ρέντσι στην Ιταλία

Ώρα Ρέντσι στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε αύριο τον γενικό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος στο προεδρικό μέγαρο για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο κάλεσε τη Δευτέρα στις 10:30 [11:30 ώρα Ελλάδας] στο Προεδρικό Μέγαρο τον εθνικό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι για να του δώσει επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», αναφέρεται στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η ιταλική προεδρία σήμερα, δίνοντας τέλος στη φημολογία σχετικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» της πρωθυπουργίας, μετά την παραίτηση του Ενρίκο Λέτα.

Ο νυν γενικός γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας και «ανερχόμενο αστέρι» της ιταλικής πολιτικής σκηνής, Ματέο Ρέντσι, αναμένεται λοιπόν το πρωί της Δευτέρας να συναντήσει τον Ιταλό προέδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για την επίσημη ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αφού το Δημοκρατικό Κόμμα στήριξε την υποψηφιότητά του στις διαβουλεύσεις.

Διαβάστε ακόμη: Το αστέρι του Ματέο Ρέντσι

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε χθες βράδυ τον γύρο των διαβουλεύσεων, που, όπως είπε, «διεξήχθησαν με τον ταχύτερο, δυνατό ρυθμό, για να δοθεί χρόνος σε όποιον θα πρέπει να αναλάβει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης».  

«Το κόμμα μας θα διαθέσει όλη του την πολιτική ισχύ για μια κυβέρνηση που να διαρκέσει μέχρι το 2018, με κύριους στόχους τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του εκλογικού νόμου», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Λουίτζι Τζάντα.

Την υποψηφιότητα του Ρέντσι στήριξε ανεπιφύλακτα η κεντρώα Επιλογή Πολιτών, ενώ ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο, έθεσε συγκεκριμένους όρους: «Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι το μεγάλο και σημαντικό, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε νέα κυβέρνηση μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Δεν θα στηρίξουμε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που να κλείνει προς την Αριστερά», δήλωσε ο Αλφάνο.

Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ότι ο Ρέντσι, θα χρειασθεί μάλλον περισσότερο χρόνο από ότι προβλεπόταν αρχικά, για την ακριβή σύνθεση της λίστας των υπουργών του.

Διαβάστε ακόμη: O Ματέο Ρέντσι έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Λέτα

Η Λέγκα και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλλο, όπως είχαν ήδη ανακοινώσει, δεν μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο. Τέλος, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, συνομίλησε με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο πρώην γερουσιαστής, καναλάρχης και πρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια, είπε ότι «εκπλήσσει το ότι προτείνεται νέα κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει το σχετικό πρόγραμμα».

«Θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση, θα σεβαστούμε τις μέχρι τώρα συμφωνίες που υπογράψαμε για τις συνταγματικές αλλαγές. Παράλληλα, ζητάμε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη», τόνισε ο Σ. Μπερλουσκόνι.

Διαβάστε ακόμη: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χωρίς… μακιγιάζ