Ορατή η έξοδος της χώρας από την κρίση κατά τον διοικητή της ΤτΕ

Ορατή η έξοδος της χώρας από την κρίση κατά τον διοικητή της ΤτΕ

Ο Γ. Προβόπουλος εκτιμά πως η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα επιτρέψει και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Στην επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές αναφέρθηκε μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, λέγοντας ότι πλέον η προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση είναι ορατή.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τετραετία και επεσήμανε ότι δεν ήταν βέβαιο εξαρχής ότι η χώρα θα απέφευγε τη χρεοκοπία και την έξοδο της από το ευρώ.

«Τελικώς, όμως, η καταστροφή αποτράπηκε με τη βούληση του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων και τη στήριξη των εταίρων. Στη διάρκεια της διαδρομής αυτής η ΤτΕ άσκησε τα θεσμικά της καθήκοντα για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των καταθέσεων. Απέτρεψε έτσι μια ανοικτή τραπεζική κρίση, και το τραπεζικό σύστημα αναδιατάχθηκε σε νέες βάσεις», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να μετατρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε ανάκαμψη και στη συνέχεια σε δυναμική ανάπτυξη, αποτελεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα. «Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρύνουμε με κάθε μέσο τη διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης της οικονομίας εκτίμησε ότι η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα επιτρέψει και τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης. Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι «θα πρέπει να αποφευχθούν οι τάσεις του παρελθόντος, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση».

Ως προς το τραπεζικό σύστημα, τέλος, δήλωσε ότι διαθέτει πλέον διευρυμένες δυνατότητες που το καθιστούν πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της επιστροφής στις αγορές και για το ελληνικό δημόσιο.

Διαβάστε ακόμη:

Προβόπουλος: «Οι αγορές ξανανοίγουν για την Ελλάδα»

ΤτΕ: Στα 6,4 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Το «καυτό» ζήτημα των τραπεζών