Το «καυτό» ζήτημα των τραπεζών

Το «καυτό» ζήτημα των τραπεζών

Η διαφορά τρόικας – κυβέρνησης παραμένει αγεφύρωτη.

Το ζήτημα των τραπεζών αποτελεί το «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών να είναι ακόμη αγεφύρωτη.

Αυτό επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας, ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να μεταφέρει το πρόβλημα στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests (έως το τέλος του έτους). Το ίδιο ζήτημα απασχόλησε και την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, που είχε διάρκεια έξι ωρών.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χαρακτηριστικά «ζητούμε ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες», καταδεικνύοντας και τη σημαντική διαφωνία, κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, ο οποίος θεωρεί ότι για τις εγχώριες τράπεζες επαρκούν λίγοι μήνες (λιγότερο από ένα εξάμηνο) για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Η συμβιβαστική πρόταση
Η ελληνική πλευρά υπέβαλε προς την τρόικα μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει:

– Να ανακοινωθούν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και να προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα αποτελέσματα αυτά. Εάν τυχόν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία.

– Όποια τράπεζα επιθυμεί, θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ, 11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό).

– Να έχουν οι ελληνικές τράπεζες ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά δε, ειδικότερα τις αντιρρήσεις που εκφράζει κυρίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι «σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους». Σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου φέρεται να επιζητεί να παραμείνει ανοικτή η έκθεση αξιολόγησης όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών, με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι το ΔΝΤ επιδιώκει να «βάλει πόδι» στον ευρωπαϊκό Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας.

Διαβάστε ακόμη: Περίπου τρία δισ. ευρώ χωρίζουν Προβόπουλο – ΔΝΤ για τις τράπεζες

Eurobank: Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να απεμπλακεί από την διαπραγμάτευση
Ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τα περιθώρια των 10ετών ομολόγων έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 46 μηνών, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Η συνέχιση της αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, προϋποθέτει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ και εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-16 και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο τραπεζικός τομέας εξαιτίας της κρισιμότητας του ως εργαλείου προώθησης της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να απεμπλακεί από την διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-16, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.