Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής – Έξι οι αγνοούμενοι

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής – Έξι οι αγνοούμενοι

Διευκολύνσεις θα παρέχει το ΥΠΟΙΚ στους πλημμυροπαθείς - Πώς καλύπτονται οι σημαντικές ανάγκες φιλοξενίας και σίτισης - Προειδοποίηση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου προκειμένου να εντοπίσουν τα έξι άτομα που αγνοούνται μετά τις φονικές πλημμύρες  που έπληξαν την Αττική. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στα τέσσερα άτομα που αγνοούνται από προχθές, προστέθηκαν και δύο άνδρες στην περιοχή της Μάνδρας. Πρόκειται για έναν κυνηγό, ενώ ο δεύτερος βρισκόταν σε μια καντίνα, που σύμφωνα με συγγενείς τους δεν έχουν δώσει έως τώρα σημεία ζωής.

Χθες, ακόμα ένας νεκρός προστέθηκε στον τραγικό κατάλογο της Δυτικής Αττικής, ανεβάζοντας τις ανθρώπινες απώλειες στις 16.

Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες
Φάρμακα, πόσιμο νερό και 300 μερίδες φαγητού, διένειμαν από κοινού σήμερα στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).  Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, που ήταν επικεφαλής του κλιμακίου των δυο φορέων που μετέφερε τη βοήθεια, διανομή φαγητού θα γίνεται καθημερινά για όσο υπάρχει ανάγκη. Ο κ. Πατούλης και το κλιμάκιο, είχαν και συνάντηση με τη δήμαρχο Μάνδρας Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη, προκειμένου να συνεργαστούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών σε ρουχισμό, τρόφιμα καθώς και σε γεννήτριες για τους ασθενείς με μηχανική υποστήριξη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, της δήλωσε ότι και οι δυο φορείς θα συνδράμουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν. «Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να καλύψουμε τα κενά της πολιτείας και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας στη δύσκολη αυτή ώρα», πρόσθεσε ο ίδιος και από την πλευρά της, η κυρία Κριεκούκη, ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πατούλη, την ΚΕΔΕ και τον ΙΣΑ για την άμεση ανταπόκρισή τους. Η διανομή του φαρμακευτικού υλικού έγινε από εθελοντές του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, σε συνεργασία με τη δράση του ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί μπορούμε». Επίσης, ο κ. Πατούλης διαβεβαίωσε τους γιατρούς της περιοχής που υπέστησαν καταστροφές τα ιατρεία τους για οικονομική ενίσχυση άμεσα από τον ΙΣΑ προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να ενισχυθεί η υγειονομική κάλυψη των περιοχών.

Φιλοξενία σε κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά για τους πλημμυροπαθείς
Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται, ήδη, ελλιμενισμένο το κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Optimum Shipmanagement Services, που έχει διατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Δυτική Αττική. Πρόκειται για το πλοίο «Celestyal Nefeli» και όχι τελικά το «Aegean Queen», όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι και τα δύο πλοία ανήκουν στην ίδια εταιρεία, αλλά η αλλαγή έγινε καθαρά για τεχνικούς, κυρίως, λόγους και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΟΛΠ.

Το πλοίο της συγκεκριμένης εταιρείας τέθηκε στη διάθεση των αστέγων, μετά από παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να φιλοξενηθούν στο κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές, που θα συντάξουν καταλόγους και θα τους παραδώσουν στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο θα μεριμνήσει για τη μεταφορά των ενδιαφερομένων στο «Celestyal Nefeli». Ήδη, για θέμα έχει γίνει επικοινωνία του υπουργού Ναυτιλίας με τους δημάρχους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων.

Διευκολύνσεις από το Υπουργείο Οικονομικών στους κατοίκους των πλημμυροπαθών περιοχών
Διευκολύνσεις παρέχονται στους πολίτες σχετικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Σύμης της ΠΕ Ρόδου της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Τις υπουργικές αποφάσεις υπέγραψε σήμερα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Συγκεκριμένα, δίνεται παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών λόγων των έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 15.11.2017 στη ΔΕ Μεγαρέων του Δήμου Μεγάρων, στη ΔΕ Νέας Περάμου του δήμου Μεγαρέων, στη ΔΕ Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας και στη ΔΕ Μάνδρας του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας της ΠΕ Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης, δίνεται παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 13.11.2017 στο Δήμο Σύμης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Περισσότερες από 750 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής αλλά και στο Κερατσίνι, το Πέραμα και τη Σαλαμίνα, η Πυροσβεστική έχει λάβει περισσότερες από 750 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς κατοίκων.

Τις τοπικές Πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική καθώς και από όμορους νομούς και στο σύνολό τους είναι πλέον 155 άντρες  με 46 οχήματα, αφού αποδεσμεύτηκαν κάποιες δυνάμεις σε σχέση με χθες. Συνολικά έχουν σχηματιστεί 56 σωστικά συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Σε επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής, λόγω και των καιρικών προγνώσεων.

Σε αυξημένη εγρήγορση το ΚΕΕΛΠΝΟ – Προειδοποίηση για υγειονομικές επιπτώσεις
Σε αυξημένη εγρήγορση για ενδεχόμενες υγειονομικές συνέπειες εξαιτίας της φυσικής καταστροφής στην Δυτική Αττική, παραμένει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).  Σήμερα πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση-ενημέρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», με θέμα «απειλές για τη δημόσια υγεία από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική», στην οποία συμμετείχαν, ομάδα εμπειρογνωμόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, η Διοίκηση του νοσοκομείου, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Θριασίου.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη «για συνεχή επιτήρηση και αυξημένη εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση λοιμώξεων και συγκεκριμένων νοσημάτων σημαντικών για τη δημόσια υγεία, που μπορεί να σχετίζονται με την παρούσα φυσική καταστροφή. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν υπάρχουν αναφορές λοιμωδών νοσημάτων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε η λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, των ασθενών, καθώς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «εξέχοντα ρόλο στην πρόληψη έχει η ασφάλεια του νερού και των τροφίμων, τα μέτρα υγιεινής και προσωπικής προστασίας κατά τις διαδικασίες καθαρισμού των περιοχών που έχουν πληγεί και η άμεση ιατρική εκτίμηση τραυματισμών που σχετίζονται με την καταστροφή».