Στους 16 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής

Στους 16 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής

Πάνω από 600 κλήσεις έχει δεχτεί η Πυροσβεστική - Τουλάχιστον 210 απεγκλωβισμοί από σωστικά συνεργεία.

Στους δεκαέξι πλέον ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Τετάρτη τη Δυτική Αττική, αφού, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, εντοπίστηκε ένας ακόμη άνδρας νεκρός στο υπόγειο κατοικίας στην περιοχή Γεφυράκι στη Νέα Πέραμο. Σύμφωνα με τις αρχές ο άνδρας ήταν περίπου 50 ετών, και υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε καταπλακωθεί από φερτά υλικά και λάσπες στο υπόγειο του σπιτιού του. Συνολικά 13 νεκροί ανασύρθηκαν από την Πυροσβεστική, δύο από τη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας από το Λιμενικό και ένας αγνώστων στοιχείων από της θαλάσσια περιοχή στον Σκαραμαγκά.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν οι έρευνες για τέσσερις ακόμη ανθρώπους. Υπενθυμίζεται πως 23 ήταν οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Απογοητευτική είναι η εικόνα των δρόμων στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας παρά τις ακατάπαυστες ενέργειες των σωστικών συνεργείων, ενέργειες τις οποίες δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες, ενώ τίθεται ζήτημα ασφαλείας για τους τυχόν επιζώντες εγκλωβισμένους , όπως επισημαίνει η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφερείας, Γιάννα Τσούπρα.

Τη Μάνδρα επισκέφτηκε σήμερα το απόγευμα και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία αντιμετώπισης των συνεπειών από τις χθεσινές φονικές πλημμύρες.

Καλύτερη είναι η εικόνα σήμερα στη Νέα Πέραμο, όπου τα συνεργεία για την αποκατάσταση της ομαλότητας να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς η κατά διαστήματα βροχόπτωση εγκυμονεί νέους κίνδυνους. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στην περιοχή της Μάνδρας, όπου εξακολουθεί η απάντληση λάσπης και νερών από τα υπόγεια, ενώ έχουν παραμένουν οι σοβαρές ζημιές που υπέστησαν υποδομές στα δίκτυα υδροδότησης και επικοινωνιών.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει στρέψει στη Μάνδρα σχεδόν το σύνολο της δύναμής της, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε μηχανήματα. «Εκεί έχουν σταλεί όλες οι εθελοντικές ομάδες, οι πρόσκοποι, οι ομάδες διάσωσης και δεκάδες μηχανήματα για τη διάνοιξη των δρόμων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας» διαβεβαιώνει η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γ. Τσούπρα, η οποία επιπλέον σημειώνει ότι το σημερινό πρόβλημα με την επαπειλούμενη συνέχιση της καθόδου φερτών και άλλων υλικών από τους χείμαρρους, που ξεσπούν λόγω των βροχοπτώσεων, εστιάζεται στην αναζήτηση και εξεύρεση χώρου για την εναπόθεση αυτών των υλικών. Προσθέτει, δε, ότι από χθες το βράδυ η περιφέρεια προμήθευσε τη Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας με 15.000 φιάλες νερό και αντίστοιχες ποσότητες φαγητού για τη σίτιση των πληγέντων.

Με τη διαβεβαίωση ότι «η νύχτα κύλησε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» ο γραμματέας του δήμου Στάθης Ραγκούσης κάνει λόγο για την ανάγκη αποκατάστασης των υποδομών. Τονίζει ότι η μεγαλύτερη ανάγκη των κατοίκων «επικεντρώνεται στο νερό, καθώς βγάζουν από τα πλημμυρισμένα υπόγεια και καταστήματα τα πράγματα και τις συσκευές και προσπαθούν να τις καθαρίσουν για να τις διασώσουν».

Τα περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Μάνδρας, την Ελευσίνα και τη Νέα Πέραμο είχαν αποκατασταθεί μέχρι το μεσημέρι, παραμένουν, ωστόσο, χωρίς ηλεκτροδότηση περίπου 1.000 καταναλωτές, σε διάφορα σημεία των περιοχών που επλήγησαν. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι ζημιές που υπέστη το Δίκτυο από τη χθεσινή θεομηνία ήταν πάρα πολύ μεγάλης έκτασης, καθώς καταστράφηκαν περίπου 40 στύλοι και προκλήθηκαν βλάβες σε γραμμές μέσης τάσης που ηλεκτροδοτούν χιλιάδες καταναλωτές, πλημμύρισαν υποσταθμοί, ενώ ένας εναέριος υποσταθμός ξηλώθηκε και άλλος, κλειστού τύπου, παρασύρθηκε από τα νερά. Ο Διαχειριστής τονίζει, τέλος, ότι τα συνεργεία συνεχίζουν να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όλων των καταναλωτών.

Με προσωπικό και διάφορα μέσα συνδράμουν από την πρώτη στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές της δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τη χθεσινή κακοκαιρία. Ειδικότερα, από χθες έχουν διατεθεί 6 Αξιωματικοί, 35 οπλίτες και 2 μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι καθώς και 7 φορτωτές γαιών, 2 φορτωτές/ εκσκαφείς τάφρων, 1 ισοπεδωτής γαιών, 1 πυροσβεστικό όχημα, 1 ανυψωτικός γερανός και 2 ανατρεπόμενα οχήματα. Παράλληλα, τέθηκαν σε ετοιμότητα θέρετρα προσωπικού των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στο νομό Αττικής, για την παροχή προσωρινού καταλύματος σε κατοίκους των πληγεισών περιοχών καθώς και στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας για την υποδοχή συμπολιτών που χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης.

1/4

Αλέξης Τσίπρας: Εθνικό πένθος και άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων
Εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων. Με δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.

ΝΔ: Σύσταση επιτροπής για να αναζητηθούν λύσεις
Τη σύσταση επιτροπής της ΝΔ που θα αναζητήσει λύσεις και παρεμβάσεις μετά την τραγωδία στη δυτική Αττική ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την οδύνη του προς τους συμπολίτες που δοκιμάζονται.

Μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματος στη Χίο για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε τα συγχαρητήριά του σε πυροσβεστική και αστυνομία. «Δεν είναι ώρα να αποδώσουμε ευθύνες, εξ ορισμού την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση που πρέπει να διαχειριστεί την κρίση», τόνισε επισημαίνοντας πως στη δυτική Αττική υπήρχαν ζητήματα με μπαζώματα αλλά και έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού. «Έχω ζητήσει τη σύσταση επιτροπής στη ΝΔ που θα αναζητήσει λύσεις και παρεμβάσεις, αυτό περιμένετε από ένα υπεύθυνο κόμμα, δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αν είμασταν εμείς στην κυβέρνηση, δεν θα το κάνω δεν είμαστε όλοι το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

1/4

Τζανακόπουλος: Άμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού
«Η κινητοποίηση των Αρχών έγινε από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία έπληξε τη δυτική Αττική. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού κινητοποιήθηκε από το πρώτο δευτερόλεπτο και αυτός ήταν ο λόγος που έχουμε καταφέρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να ευχηθούμε όλοι να μην υπάρξουν άλλα θύματα» τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης, ότι έχει συγκροτηθεί συντονιστικό κέντρο στην Ελευσίνα υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, σε συνεργασία με τους δημάρχους και τις Αρχές, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλοποίηση της κατάστασης. «Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται, επιχειρούν εκατοντάδες οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας της Πυροσβεστικής και του στρατού. Έως αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 90 διασώσεις, ο ελληνικός στρατός έχει ανοίξει τα θέρετρά του, ώστε να μη μείνει κανείς χωρίς στέγη και φαγητό, και η περιφέρεια Αττικής έχει μεριμνήσει ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το κυριότερο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ολοκληρωθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι επιχειρήσεις, να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι, να μην έχουμε περισσότερα θύματα, να ομαλοποιήσουμε την ζωή στις περιοχές αυτές και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικά με την αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «δεν είναι σκόπιμο στο σημείο που βρισκόμαστε να αρχίσουμε να συζητάμε για το τι έφταιξε. Είναι βαρύ το πένθος, είναι μια πραγματική τραγωδία αυτή την οποία έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε».

«Εκείνο που έχουν να κάνουν οι Αρχές είναι καλύτερα έργα υποδομής, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει: «Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι ειδικά η Αττική, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες οικιστικά λόγω της άναρχης δόμησης, επειδή ρέματα μπαζώνονταν για πέντε ή έξι δεκαετίες, υπάρχουν πολλά αυθαίρετα κτίσματα και επομένως είναι μια, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι σταδιακά και με σχέδιο να υπάρξουν τα αναγκαία έργα υποδομής ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες».

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά των παραβατών ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αυτό κατ’ αρχήν είναι έργο της Δικαιοσύνης, ενώ εκτίμησε πως η κατάσταση αυτή έχει και οικονομικά αίτια. «Δεν μιλάμε για αυθαιρεσίες, οι οποίες έχουν γίνει εξαιτίας της απληστίας. Στην πραγματικότητα ερχόντουσαν να απαντήσουν σε ένα πρόβλημα τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Μιλάμε για φτωχούς ανθρώπους, στις περισσότερες περιπτώσεις, που αφέθηκαν από το ελληνικό κράτος ανεξέλεγκτοι εργολάβοι, τοπικές Αρχές να δημιουργήσουν αυτή την κατάσταση. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, πολύ βαθύ και πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο. Καλό είναι να δείξουμε ψυχραιμία και μπορούμε αργότερα να συζητήσουμε με μεγαλύτερη ηρεμία» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα θεσμικά μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η πολιτεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «αν κάποιος έχει κάνει κάτι για τους δασικούς χάρτες, τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ολοκλήρωση όλων όσων απαιτούνται, προκειμένου να μπει μια τάξη σε όλη αυτή την άναρχη κατάσταση είναι η σημερινή κυβέρνηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων και για το εάν θα αλλάξει κάτι, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «εκ μέρους του υπουργείου των Εσωτερικών έχουν γίνει, από το προηγούμενο καλοκαίρι, οι απαραίτητες κινήσεις και υπάρχει βούληση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Ο βασικός στόχος είναι να υπάρξει η δυνατότητα για καθαρό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων, μεταξύ των δήμων, της περιφέρειας και του κεντρικού κράτους».

Αναφορικά με την αναζήτηση κονδυλίων για την ενίσχυση των πληγέντων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει την ταμειακή δυνατότητα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων και, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του δήλωση, δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουμε. Η αποκατάσταση των υλικών ζημιών θα γίνει αμέσως μετά την καταγραφή τους, αλλά και η αποζημίωση των θυμάτων και όλων όσοι επλήγησαν.

Ενημέρωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί από την Περιφέρεια, στο υπουργείο Οικονομικών, το αίτημα για επιπλέον ενίσχυση από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δημιουργήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν την Ευρώπη το 2002.

Ερωτηθείς τέλος για την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα για συζήτηση και πολιτική αντιπαράθεση. Είμαστε συγκεντρωμένοι στο να δράσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ελαφρύνουμε το βάρος των ανθρώπων που έχουν πληγεί».

1/8

Για «βιβλική καταστροφή» έκανε λόγο ο Στέφανος Κολοκούρης, αρχιπύραρχος και διοικητής της Α’ ΕΜΑΚ, σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Μάνδρα και τον χώρο όπου βρέθηκαν δύο πνιγμένα άτομα: στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών στο δρόμο για τα Βίλια. «Μπορώ να πω ότι ποτέ δεν είδα στα τόσα χρόνια που είμαι διοικητής, τόσο μεγάλη καταστροφή», δήλωσε ο αρχιπύραρχος και πρόσθεσε: «Θέλω να πω ότι γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε δύσκολες συνθήκες, ακόμα και για την ασφάλεια των διασωστών. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο».

1/8

Έρευνα ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε χθες εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα. Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα. Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην Αττική
Η πλημμύρα της Τετάρτης στη Δυτική Αττική, με 15 νεκρούς μέχρι τώρα, αν και τοπικό φαινόμενο, είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην Αττική, όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων, ύστερα από την μεγάλη πλημμύρα στα δυτικά προάστια, στις 5 και 6 Νοεμβρίου 1961 και στην ίδια περιοχή στις 2 και 3 Νοεμβρίου 1977. Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δρ Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και υπεύθυνος του μετεωρολογικού ιστοτόπου meteo.gr.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λαγουβάρδου και των συναδέλφων του, Β. Κοτρώνη και Κ. Παπαγιαννάκη, «το ΕΑΑ/meteo.gr, δυστυχώς δεν διαθέτει σταθμό στην περιοχή, αλλά το φαινόμενο πρέπει να ήταν πολύ τοπικό και ο κύριος όγκος βροχής να έπεσε στους ορεινούς όγκους, βόρεια της περιοχής που επλήγη». Οι ερευνητές του ΕΑΑ, αναλύοντας τις δορυφορικές φωτογραφίες, διαπίστωσαν μια ανατροφοδότηση καταιγίδων στην περιοχή, το χρονικό διάστημα από τις 03:00 έως 07:00 της Τετάρτης, διαδικασία η οποία, όπως λένε, «θα μπορούσε να προκαλέσει συνεχή βροχόπτωση σε μια περιορισμένη περιοχή, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε ξαφνική πλημμύρα, με τις καταστροφικές συνέπειες που διαπιστώσαμε». Επίσης, επισημαίνουν ότι η περιοχή είχε δεχτεί αρκετές βροχές τις δύο προηγούμενες ημέρες, τη Δευτέρα και την Τρίτη, με αποτέλεσμα τον κορεσμό του εδάφους.

Οι κοντινοί μετεωρολογικοί σταθμοί, στο διάστημα αυτό κατέγραψαν σχετικά χαμηλά ύψη βροχής, συγκεκριμένα 12 χιλιοστά στους Αγίους Θεοδώρους, στα δυτικά, 25 χιλιοστά στα Βίλια, στα βόρεια και ελάχιστη βροχή στην Ελευσίνα, στα ανατολικά. «Το γεγονός αυτό συνηγορεί για την τοπικότητα του φαινομένου» σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο.

Όπως επισημαίνει, «δυστυχώς η Αττική πλήττεται συχνά από αιφνίδιες πλημμύρες. Συστηματική καταγραφή των πλημμυρών στην Αττική από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 1980 και μετά, περιλαμβάνει δέκα καταστροφικά επεισόδια πλημμυρών στην Αττική, με 19 νεκρούς και πολύ περισσότερα με μόνο υλικές ζημιές».

Τρία Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας για τα θύματα της πλημμύρας
Τρία Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα, έθεσε στη διάθεση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι ανάγκες, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ύστερα από σχετική επικοινωνία που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ακόμη πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες για την συντομότερη αποκατάσταση των πληγέντων από τις σοβαρές συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας.  Στο πλαίσιο αυτό ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας προβαίνουν συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, επί ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Επίσης, ενημερώνει ότι για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών σε οικίες προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον Δήμο τους. Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής παρακαλεί τους πολίτες να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ – ΕΛΓΑ των δήμων τους για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για την χορήγηση αποζημιώσεων καθώς αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ. Ακόμη οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής για την καταγραφή – εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, καθώς αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Βοήθεια από τον Δήμο Αθηνών και την ΚΕΔΕ
Περισσότερους από 2,5 τόνους τρόφιμα μακράς διάρκειας (εμφιαλωμένο νερό, γάλα, βρεφικές τροφές, χυμούς, μαρμελάδες, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, κλπ), μερίδες έτοιμου φαγητού, είδη προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενήλικες, καθώς και τριάντα κιβώτια με είδη ρουχισμού και υπόδησης, 600 κλινοσκεπάσματα και 23 κουτιά με φαρμακευτικό υλικό, απέστειλε σήμερα στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής ο Δήμος Αθηναίων. Η δημοτική αρχή βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με τους Δήμους της Δυτικής Αττικής που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.

«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να δείξουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους των περιοχών που ζουν μία άνευ προηγουμένου καταστροφή, αλλά και στις δημοτικές αρχές που υπερβαίνουν εαυτούς για να την αντιμετωπίσουν» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Βοήθεια στους πληγέντες από τη θεομηνία δήμους και κατοίκους της Δυτικής Αττικής αποστέλλει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Αττικής. Ήδη ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, έχει αποστείλει στην περιοχή όχημα πολλαπλών χρήσεων με μονάδα άντλησης υδάτων του δήμου του, ενώ έχει μεταβεί επί τόπου και κλιμάκιο της ομάδας Πολιτικής Προστασίας του. Αντίστοιχη υλικοτεχνική βοήθεια έχει αποσταλεί και από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ). Επίσης, έχει τεθεί σε ετοιμότητα η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, για να συντονίσει την αποστολή όποιας επιπλέον βοήθειας της ζητηθεί.

1/3

 

 

Ευρ. Κοινοβούλιο: Αλληλεγγύη στα θύματα των πλημμυρών
Την αλληλεγγύη του στα θύματα των πλημμυρών στην Ελλάδα, εξέφρασε το Ευρωκοινοβούλιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο. Το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης της πολύνεκρης φυσικής καταστροφής που πλήττει τις τελευταίες μέρες την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής, έφερε στο προσκήνιο, πριν την έναρξη των ψηφοφοριών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας την έμπρακτη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Χθες, μια φονική πλημμύρα στη χώρα μου την Ελλάδα, στα προάστια δυτικά της Αθήνας, προκάλεσε τεράστια φυσική καταστροφή και ήδη θρηνούμε 15 νεκρούς. Θεωρώ δεδομένη την έκφραση της αλληλεγγύης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον ελληνικό λαό που πλήττεται από αυτή την καταστροφή και ως έκφραση συλλυπητηρίων στις οικογένειες των νεκρών» ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των θυμάτων των καταστροφών, μιας καταστροφής τεράστιας σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις σκέψεις σας αναφορικά με τα θύματα», δήλωσε από την πλευρά της η προεδρεύουσα της Ολομέλειας, Έβελυν Γκέμπχαρντ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

1/3

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Βαθύτατα συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία»
Συγκλονισμένος «από την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες, από την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική. Προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων και οι σκέψεις μου είναι μαζί με τους οικείους τους, αλλά και με όλους τους κατοίκους της περιοχής που, όπως φαίνεται, θα περάσουν ένα ακόμη δύσκολο βράδυ. Έχω ήδη δώσει εντολή στην “Αποστολή” να συνεργαστεί με την Ι. Μητρόπολη Μεγάρων, προκειμένου να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στην ανακούφιση των πληγέντων συνανθρώπων μας. Ήδη από το πρωί ο γενικός διευθυντής της “Αποστολής” κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας έχει επικοινωνήσει με τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεγάρων κ. Κωνσταντίνο για να συντονίσουν τις δράσεις τους και να επουλώσουν τις πληγές των αδελφών μας».

Συλλυπητήρια μηνύματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πολιτικές δυνάμεις
Την οδύνη του για θύματα της θεομηνίας, που έπληξε την Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος, από τις πρωινές ώρες, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης από την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.

Την οδύνη του για τις ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη Δυτική Αττική εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, εκφράζοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη για την ανακούφιση των πληγέντων και την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των υλικών καταστροφών. Ο κ. Βούτσης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων.

Οδύνη για τη τραγωδία που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική εκφράζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα. «Είναι μία τραγωδία. Εκφράζουμε την οδύνη μας & στεκόμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ό,τι μέσο διαθέτει για να βοηθήσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν», τονίζει η κ. Γεννηματά.

«Οι καταστροφικές πλημμύρες άφησαν πίσω τους μια απίστευτη τραγωδία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων στη Μάνδρα που «έζησαν έναν πραγματικό εφιάλτη. Αυτή τη δύσκολη ώρα προτεραιότητα πρέπει να είναι η άμεση προστασία και βοήθεια σε όσους έχουν πληγεί ώστε να μην θρηνήσουμε και νέα θύματα. Άμεση κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι, να αποκατασταθούν τα δίκτυα και να καταγραφούν οι ζημιές για να έχουν ουσιαστική στήριξη όσοι επλήγησαν βάναυσα από τη θεομηνία».

Τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της θεομηνίας που έπληξε τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλες για το μεταναστευτικό. «Εκ μέρους της Επιτροπής και προσωπικά θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου και τη συμπαραστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων. Είναι μία ανείπωτη καταστροφή που χτυπάει την Ελλάδα. Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μας σε όσους αγωνίζονται αυτήν τη στιγμή για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή και την τραγωδία που τη συνοδεύει. Η Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας στην Ελλάδα και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με τις ελληνικές Αρχές», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τη βαθύτατη λύπη της και τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της θεομηνίας που έπληξε τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, εκφράζει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας και απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες στις πόλεις Μάνδρα, Νέα Πέραμος και Μέγαρα», αναφέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ, με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter.

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της θεομηνίας στη Δυτική Αττική, εκφράζει ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί (Christophe Chantepy). «Η πρεσβεία της Γαλλίας στέλνει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της κακοκαιρίας. Σ’ αυτήν την τραγωδία, βρισκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων φίλων μας» έγραψε σε ανάρτησή του, στην ελληνική γλώσσα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Σαντεπί.