Οργή Πεκίνου για τη συνομιλία Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν

Οργή Πεκίνου για τη συνομιλία Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν
NEW YORK, NY - JULY 15: Businessman Donald Trump is photographed in his office for the Sunday Telegraph on July 15, 2008, in New York City. (Photo by Gillian Laub/Contour by Getty Images)

Σε διπλωματικό ολίσθημα φαίνεται πως έπεσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, είχε χθες τηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ομάδας του που έχει αναλάβει τη μετάβαση, κάτι δίχως ιστορικό προηγούμενο από μέρους ενός εκλεγμένου αμερικανού προέδρου εδώ και δεκαετίες–αφότου ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε υιοθετήσει την πολιτική της «μιας Κίνας» το 1979.

Η Χόουπ Χιξ, μια εκπρόσωπος της ομάδας του Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη έγινε, ενώ η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι Τραμπ και Τσάι σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ.

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία εξελέγη τον Μάιο, εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες, με το Λευκό Οίκο να εκδίδει μια ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει.

«Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν αντάλλαξε απόψεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των Ντόναλντ Τραμπ, θίγοντας την ενίσχυση των διμερών ανταλλαγών και την προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει η προεδρία της Ταϊβάν σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Η Τσάι συνομίλησε με τον Τραμπ ενώ στη γραμμή βρίσκονταν επίσης ο σύμβουλός της για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζόζεφ Γου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Ντέιβιντ Λι», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr