Ορίζοντας 80 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία

Ορίζοντας 80 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα-πλαίσιο Horizon 2020 εγκαινιάστηκε στην Αθήνα.

Το Horizon 2020 είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας στην ιστορία της Ε.Ε. Από το 2014 μέχρι το 2020 θα διατεθούν 80 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια- πρόσθετα σε εκείνα που θα προσελκύσει από ιδιώτες επενδυτές.

Στόχος του είναι να οδηγήσει σε ανακαλύψεις, εφευρέσεις και παγκόσμιες πατέντες μετατρέποντας τις καλύτερες ιδέες που προκύπτουν στο εργαστήριο, σε εμπορικά προϊόντα με προστιθέμενη αξία. Αυτό θα γίνει με την υποστήριξη και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κινητικότητα των ερευνητών, την Ευρωπαϊκή Αριστεία και τις μελλοντικές και αναδυόμενες τεχνολογίες.

Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί στην Αθήνα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τον βαθύ συμβολισμό του γεγονότος, μια και η καινοτομία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της προσπάθειας εξόδου από την κρίση. Η επιλογή της Αθήνας έγινε στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη: Τρισδιάστατη Καινοτομία !

Την εκδήλωση άνοιξε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ο οποίος σημείωσε για το πρόγραμμα πως «αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση της κρίσης μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας της γνώσης, και στην ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ένωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την καθιέρωσή της στις πρώτες θέσεις μεταξύ των παγκόσμιων παικτών σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας».

Η Ιρλανδή επίτροπος Maire Geoghegan Quinn, υπεύθυνη για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών, έδωσε έμφαση στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την ανάπτυξη και την απασχόληση, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση στην Ε.Ε. στην απορρόφηση των σχετικών χρηματοδοτήσεων.

Η Ελληνίδα επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, είπε πως η ελληνική προεδρία ξεκινά πολύ καλά και πως πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στην ιστορία ξεκινά από εδώ. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ανέφερε μερικές από τις προτεραιότητες του προγράμματος που τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας, όπως η χαρτογράφηση του βυθού της Μεσογείου, η βιοτεχνολογία, η ενίσχυση των ιχθυοκαλλιεργειών, η υποθαλάσσια εξόρυξη κ.λπ.

Με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην Ελλάδα και τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία εύρεσης ιδιωτικών χρημάτων και, άρα, σε μη χρηματοδότηση και από την Ε.Ε., η κ. Δαμανάκη τόνισε πως η λύση σε αυτό είναι η τραπεζική ένωση και πως το επόμενο εξάμηνο θα γίνουν σημαντικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. «Θα το παλέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: INNOVATHENS: ένας νέος κόμβος καινοτομίας στην Αθήνα

Ευρωπαϊκή Ένωση Καινοτομίας

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Ιρλανδή επίτροπος κ. Quinn αναφέρθηκε στις δυσκολίες κινητικότητας που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές και οι οποίες τους εμποδίζουν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Θέλουμε να εξαφανίσουμε όλα τα εμπόδια των ερευνητών, να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα να κάνουν την έρευνα τους. Είδα στις ΗΠΑ πολλούς Ευρωπαίους ερευνητές που μου είπαν πως ήταν απλούστερο να πάνε εκεί, παρά σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τη δική τους. Αυτά τα μυαλά τα χάνουμε ως Ευρώπη. Για αυτό σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας Innovation Union, να γίνει η Ευρώπη ένας ενιαίος ερευνητικός χώρος, να μην έχει σημασία από ποια χώρα είσαι, αρκεί να έχεις τα επιστημονικά προσόντα. Είναι πρόκληση και προσπαθούμε να το καταφέρουμε».

Η κ. Quinn αναφέρθηκε και στον τρόπο που η Κομισιόν σχεδιάζει το πρόγραμμα Horizon 2020. «Η κρίση τα έχει αλλάξει όλα και έτσι έπρεπε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα ώστε να καταλήξει να προσφέρει θέσεις εργασίας σταθερές και καλοπληρωμένες. Οι αποσπασματικές επενδύσεις δεν το πετυχαίνουν αυτό. Εμείς, ενισχύοντας την έρευνα επενδύουμε μακροπρόθεσμα. Αυτό παίρνει χρόνο, αλλά αξίζει να περιμένουμε».

Διαβάστε ακόμη: Starting Up V2: Η Ευρώπη στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Γενικό Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις συμμετοχής των ΜμΕ στο πρόγραμμα τονίζοντας πως όλα θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια καθώς η εφαρμογή καλών πρακτικών (σ.σ. fair practices) θα τηρείται απολύτως. Εξίσου σημαντική προϋπόθεση θα είναι το προς χρηματοδότηση πρόγραμμα να έχει σύνδεση με την αγορά, απτά αποτελέσματα και προστιθέμενη αξία. Στόχος είναι, τόνισε, όλα τα διαθέσιμα κονδύλια να οδηγηθούν σε δράσεις που θα δώσουν άμεσα αποτελέσματα

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, σε λίγο καιρό η ΓΓΕΤ θα προκηρύξει το μητρώο καινοτόμων επιχειρήσεων, όπου θα καταγραφούν όλες οι εταιρείες τεχνολογίας, ακόμα και οι μικρές startup αν το επιθυμούν. Με βάση αυτό θα «ταιριάζονται» δράσεις και προγράμματα με το αντίστοιχο μητρώο των ερευνητικών ιδρυμάτων ώστε να προκύπτει αλληλοβοήθεια και συνεργασία.

Δείτε περισσότερα
http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Δείτε την Ευρωπαϊκή «Πύλη» Συμμετεχόντων από την οποία θα περνούν όλες οι υποψήφιες προτάσεις.
http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/home.html