Ως -20% οι μετοχές, λέει η Capital Economics

Ως -20% οι μετοχές, λέει η Capital Economics
Τα χρηματιστήρια θα εκτροχιαστούν λόγω ύφεσης, λέει η Capital Economics

Στην άποψη ότι οι μετοχές, παγκοσμίως, θα εκτροχιαστούν λόγω της επικείμενης ύφεσης, η οποία θα πλήξει τις οικονομίες, επιμένει με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η Capital Economics.

Ειδικότερα, όπως λέει η επενδυτική εταιρεία, το ράλι στις μετοχές θα αναστραφεί καθώς η παγκόσμια οικονομία σταδιακά θα αρχίσει να διολισθαίνει σε ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο κατά την τρέχουσα όσο και την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ενθαρρυντικά για την επενδυτική κοινότητα, η οποία, πλέον, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έχει αγγίξει κορυφή και οι κεντρικές τράπεζες θα επιβραδύνουν τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων… Πιο αναλυτικά, στις ΗΠΑ ο ΔΤΚ είναι κάτω από 10%, με αποτέλεσμα οι μετοχές να «τρέξουν»… Το ράλι που σημειώθηκε, στο άκουσμα των νέων, ήταν το 15ο μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1960.

Από την άλλη, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων έχουν μετατοπιστεί από τις μετοχές σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια. Σε αυτό, λέει η Capital Economics, συνέβαλε η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, εν μέσω νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserves αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζών.

Βέβαια, η κορύφωση του πληθωρισμού σίγουρα θα σημάνει το τέλος μιας επενδυτικής αντιξοότητας… Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένας κούκος, εν προκειμένω ο ΔΤΚ για τον Οκτώβριο, δεν φέρνει την άνοιξη. Η Fed θα χρειαστεί περισσότερα δεδομένα και περισσότερες αποδείξεις πως οι τιμές υποχωρούν…

«Επιμένουμε»

Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού, η Capital Εconomics δεν «βλέπει» υποχώρηση της νομισματικής σύσφιξης, ούτε βιώσιμη άνοδο στις αγορές…

«Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, το 2023 θα εισέλθουν σε περιβάλλον ύφεσης, συμπαρασύροντας στον πάτο τις μετοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομολογουμένως, η μέχρι τώρα πτώση ήταν έντονη, ωστόσο η προηγούμενη εμπειρία από άλλες υφέσεις στο πρόσφατο παρελθόν δείχνει πως ο δείκτης PE θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενος, παρά την πτώση στις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, εύλογα, η Capital Economics υποστηρίζει πως η βιωσιμότητα του τρέχοντος ράλι εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, όχι από τον πληθωρισμό, αλλά από την ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.

Και προς το παρόν, τα κέρδη στα χρηματιστήρια απογοητεύουν…

Εν κατακλείδι, σε αυτό το περιβάλλον, η συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά πτώση -20% από τα τρέχοντα επίπεδα στον δείκτη S&P 500, στις 3.200 μονάδες, έως τα μέσα του 2023… ενώ βλέπει ανάλογες πτώσεις στις αγορές… παγκοσμίως.