Capital Economics: Πενιχρές οι αποδόσεις της «βαριάς» τεχνολογίας την επόμενη διετία

Capital Economics: Πενιχρές οι αποδόσεις της «βαριάς» τεχνολογίας την επόμενη διετία

Περαιτέρω μείωση αναμένεται να υποστούν την επόμενη διετία οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών, λόγω των μειωμένων κερδών τα οποία αναμένεται να παρουσιάσουν οι εταιρείες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Capital Economics.

Mάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά, η πτώση στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα περιλαμβάνει δύο αιτίες. Πρώτον, οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, που αυστηροποιείται. Δεύτερον, δείκτες που μετρούν την επενδυτική «όρεξη», όπως τα πιστωτικά περιθώρια και η απόδοση των περιουσιακών στοιχείων στις αναδυόμενες αγορές, είναι σε μη ικανοποιητικά επίπεδα καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Μάλιστα, αυτή η «διάθεση» φαίνεται να επιβαρύνει ιδιαίτερα τις αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας – ίσως διότι εξακολουθούσαν να έχουν υψηλές αποτιμήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως λέει η Capital Economics, οι αποτιμήσεις θα μπορούσαν να πέσουν πολύ περισσότερο, εφόσον η διάθεση συνεχίσει να επιδεινώνεται – ειδικά σε βαριά «χαρτιά» της χρηματιστηριακής αγοράς που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Αλλά ακόμα κι αν το κλίμα σταθεροποιηθεί ή βελτιωθεί, οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν υπό πίεση τα επόμενα δύο χρόνια, επειδή σε αυτήν την περίπτωση, η Capital Economics θεωρεί ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα ανέλθουν ξανά σε νέα ύψη εν μέσω αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές.