« Όσες τράπεζες δεν περάσουν τα τεστ αντοχής θα κλείσουν»

« Όσες τράπεζες δεν περάσουν τα τεστ αντοχής θα κλείσουν»

Το αυστηρό μήνυμα του επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, ενόψει των τραπεζικών στρες τεστ. 

Λουκέτο θα μπαίνει σε όσες τράπεζες αποτύχουν να περάσουν τα επικείμενα στρες τεστ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πρακτορείο Reuters. «Ικανοποιήθηκα ιδιαίτερα από αυτό πoυ είπε η Ντανιέλ Νουί ότι αν οι τράπεζες αποδειχτεί ότι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, απλά θα χρειαστεί να τις κλείσουμε» ανέφερε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ. H Ντανιέλ Νουί θα τεθεί επικεφαλής του νέου εποπτικού φορέα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, ο οποίος θα υπάγεται στην ΕΚΤ.

«Η άποψή της είναι ότι θα είμαστε σκληροί. Και αυτό είναι το μήνυμα που χρειαζόμαστε όλοι, οι τράπεζες έπρεπε να πάρουν αυτό το μήνυμα, οι χρηματοοικονομικές αγορές χρειάζονται αυτό το μήνυμα και οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζεται να πάρουν αυτό το μήνυμα», είπε.

Προβόπουλος: «Τα stress tests θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα»

Συγκεκριμένα ο κ.Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στις 130 μεγαλύτερες τράπεζες σε 18 χώρες της ευρωζώνης, που θα περάσουν από τα δοκιμαστικά stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να διαπιστωθεί κυρίως αν έχουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια, πριν αναλάβει την εποπτεία τους τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup συμπλήρωσε ακόμη πως είναι σημαντικό για την ευρωζώνη να εξυγιάνει με ταχείς ρυθμούς το τραπεζικό της σύστημα, διότι είναι βασικό για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σημείωσε μάλιστα ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει δράση και ότι δεν περιμένουν τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το πώς θα κλείνουν οι τράπεζες και ποιος θα επωμίζεται το κόστος ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, διότι ενισχύονται τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά. Για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το ποιος θα αποφασίζει το κλείσιμο μιας τράπεζας και ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό.