Ostoya Consulting: Ο Πούτιν θα προτείνει ειρήνη στην Ουκρανία μετά την κατάληψη του Ντονμπάς

Ostoya Consulting: Ο Πούτιν θα προτείνει ειρήνη στην Ουκρανία μετά την κατάληψη του Ντονμπάς

Με την περιοχή του Λουχάνσκ υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί τώρα να επικεντρωθεί στην κατάληψη όλης της περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία πριν προτείνει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε αναλυτής αμυντικής πολιτικής στο CNBC την Τρίτη «Capital Connection». 

«Ο Πούτιν μπορεί να προσφέρει κατάπαυση πυρός μόνο και μόνο για να κατοχυρώσει τα κέρδη που έχει καταφέρει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Victor Abramowicz, διευθυντής της Ostoya Consulting, η οποία συμβουλεύει εταιρείες στην αμυντική βιομηχανία.

Ο Πούτιν συνεχάρη τη Δευτέρα 4 Ιουλίου τα στρατεύματά του για την «απελευθέρωση» της επαρχίας Λουχάνσκ, μετά από αρκετές εβδομάδες αιματηρών μαχών με θύματα τόσο στη ρωσική όσο και στην ουκρανική πλευρά. Τεράστιο μέρος των υποδομών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων κατοικιών, έχει ισοπεδωθεί. Παράλληλα, έχουν αναφερθεί πολυάριθμοι θάνατοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στην κατάληψη της γειτονικής περιοχής του Ντόνετσκ, Ντονμπάς, με την επαρχία να δέχεται σφοδρό βομβαρδισμό την Κυριακή, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Δύσκολη επιλογή για τον Ζελένσκι

Η Ρωσία είναι απολύτως ικανή να επιτύχει τους στόχους της στο Ντονμπάς. Εάν ο Πούτιν στη συνέχεια προτείνει κατάπαυση πυρός, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, είπε ο Abramowicz.

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να πιστέψουμε ότι… η αποδοχή μιας ρωσικής κατάπαυσης του πυρός θα οδηγήσει στην πραγματικότητα σε ειρήνη», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα δώσει στη Μόσχα τη δυνατότητα να αναδιατάξει τα στρατεύματά της και να επιτεθεί ξανά στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο Ζελένσκι δεν αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός, «κινδυνεύει να χάσει, ενδεχομένως, σε εύθετο χρόνο, μέρος της δυτικής υποστήριξης στην οποία βασίζεται», είπε ο Αμπράμοβιτς, προσθέτοντας ότι η επιλογή μπορεί να είναι αναγκαστική.  

Το μέλλον της δυτικής υποστήριξης

Η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες έως ένα χρόνο. Οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι μακράν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, θα έχουν αντίκτυπο στην υποστήριξη προς την Ουκρανία, είπε ο Abramowicz.

«Πρέπει να έχετε κατά νου ότι υπάρχει μεγάλη κούραση από τον πόλεμο στην Αμερική, αλλά οι Αμερικανοί [επίσης] έχουν τεράστιους πόρους που μπορούν να δεσμεύσουν για δεκαετίες», είπε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία υπολογίζουν το μήκος του χρόνου σε ό,τι αφορά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.