Όταν οι interns φέρνουν την καταστροφή…

Όταν οι interns φέρνουν την καταστροφή…

Τι συμβαίνει όταν οι ασκούμενοι πάνε το ρητό «μάθε από τα λάθη σου» στα άκρα;

Οι interns είναι σαν τα μικρά παιδιά. Όσο και αν τους κρατάς μακριά από τα επικίνδυνα σημεία, πάντα θα βρίσκουν τρόπο να κάνουν την πιο απροσδόκητη -και, πολλές φορές, σημαντική- ζημιά.

Στο Quora αναφέρθηκαν πρόσφατα περιστατικά -τα οποία διηγήθηκαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές τους- στα οποία φαίνεται πως η έκταση του τι μπορεί να πάει στραβά με έναν ασκούμενο σε μία επιχείρηση, απλώς δεν έχει όρια.

Λάθος ταχυδρόμος
Σε κάποια εταιρεία, μια ομάδα ήταν επιφορτισμένη να παρουσιάσει μια πρόταση συνεργασίας με την εταιρεία ταχυμεταφορών UPS. Επί έναν ολόκληρο χρόνο έκαναν έρευνα, δούλευαν τις λεπτομέρειες, άλλαζαν σημεία, έπαιρναν συμβουλές, συζητούσαν. Έφτιαξαν μια υπέροχη πρόταση που ανέλυε το γιατί οι δύο εταιρείες είναι φτιαγμένες η μία για την άλληκ και πως έπρεπε να συνεργαστούν. Όταν την ετοίμασαν, την έκλεισαν σε έναν ωραιότατο φάκελο και έστειλαν τον ασκούμενο να την ταχυδρομήσει. Εκείνος την έστειλε με FedEx (τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της UPS). Φυσικά, η απάντηση ήταν άμεση και αρνητική…

Μποτιλιάρισμα αεροσκαφών
Το Heathrow είναι από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου, εξυπηρετεί πάνω από 1.200 αεροσκάφη την ημέρα. Στον πύργο ελέγχου ένας ασκούμενος και ο συνάδελφός του άκουγαν από τον ασύρματο τις συνομιλίες με τους πιλότους και τις οδηγίες που έδινε ο πύργος. Ένας από τους δύο διέκοψε για φαγητό γυρνώντας τον διακόπτη του ασυρμάτου στη θέση broadcast, δηλαδή άνοιξε το μικρόφωνό του σαν να ήθελε να μιλήσει στη συχνότητα εδάφους. Με δεδομένο πως μόνο ένα μικρόφωνο επιτρέπεται στη συχνότητα κάθε φορά, όλοι οι άλλοι μπλοκαρίστηκαν και κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει σε κανέναν για δέκα λεπτά. Όλες οι κινήσεις στο έδαφος σταμάτησαν (ευτυχώς, τα αεροσκάφη στον αέρα είχαν άλλη συχνότητα). Κάποιος άλλος κατάλαβε τι είχε συμβεί, γύρισε τον διακόπτη στο off και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Πλημμύρα κρασιού
Στα μεγάλα οινοποιεία το κρασί πριν την εμφιάλωση συγκεντρώνεται σε τεράστιες δεξαμενές που χωρούν αρκετούς τόνους. Την περίοδο αυτή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βοήθεια και τα οινοποιεία προσλαμβάνουν βοηθούς part time. Σε έναν από αυτούς εμπιστεύτηκαν το ανυψωτικό κλαρκ για να μεταφέρει βαριά αντικείμενα και εξοπλισμό. Όμως ένας λάθος χειρισμός έφερε το σίδερο του περονοφόρου στην καταπακτή στο κάτω μέρος της γεμάτης μεγάλης δεξαμενής με αποτέλεσμα αυτή να ανοίξει. Το κρασί -έτοιμο για τα μπουκάλια- άρχισε να τρέχει με δύναμη καταρράκτη πλημμυρίζοντας το κελάρι, αλλά και τον κάτω όροφο. Η πίεση του υγρού ήταν τόσο ισχυρή που κανείς δεν μπορούσε να κλείσει την καταπακτή.

Νηπιαγωγείο του τρόμου
Προκειμένου να φτιάξει ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για ένα νηπιαγωγείο στη Γαλλία, ένα δημιουργικό γραφείο συγκέντρωνε υλικό και ιδέες. Χρειάστηκε μια φωτογραφία ενός παιδιού σε νηπιακή ηλικία. Ο ασκούμενος έψαξε σε πρακτορεία και στο Internet και επέλεξε το πιο γλυκό και όμορφο αγοράκι, τέλειο για τη διαφήμιση. Όμως η εικόνα είχε κυκλοφορήσει μετά τη δολοφονία του συγκεκριμένου παιδιού το 1984 και δεν υπήρχε άνθρωπος στη Γαλλία που δεν την είχε δει με δάκρυα στα μάτια. Εκτός από τον intern που δεν είχε τότε δεν είχε καν γεννηθεί και τον υπεύθυνο της διαφήμισης που απλώς δεν το κατάλαβε. Η διαφήμιση αποσύρθηκε κακήν κακώς μετά από θύελλα διαμαρτυριών.

Λάθος παραλήπτης
Όλοι οι υπάλληλοι ενός τμήματος μιας εταιρείας έλαβαν δύο email με αποστολέα τον CEO. Το ένα ήταν γεμάτο εγκάρδιες ευχές για τη χρονιά που έρχεται, ευχές για επιτυχία και πρόοδο. Το δεύτερο ανέλυε γιατί το συγκριμένο τμήμα έχει τα χάλια του, ότι όλοι του οι υπάλληλοι είναι ανίκανοι και παίρνουν δυσανάλογα πολλά λεφτά, και ότι σύντομα θα το κλείσει διώχνοντάς τους. Ο/η ασκούμενος/η βοηθός του CEO έπρεπε να στείλει το δεύτερο mail μόνο στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά το έστειλε σε όλους μαζί με το μαζικό ευχετήριο…

Ο κατάσκοπος
Στα χρόνια που η τεχνολογία των modem ήταν η κορυφαία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μια εταιρεία που τα κατασκεύαζε είχε έναν intern με εξαιρετικές επιδόσεις. Κατανοούσε τη δουλειά, είχε ιδέες, συμμετείχε γόνιμα στα brainstorming. Μια μέρα το FBI εισέβαλλε αστραπιαία στα γραφεία της, σταμάτησε τη δουλειά και συνέλαβε τον ασκούμενο μπροστά σε όλους. Όπως αποδείχθηκε, ο συγκεκριμένος είχε καταφέρει να κλέψει κομμάτια της τεχνολογίας του modem -που η εταιρεία φύλαγε ως βιομηχανικά μυστικά- με σκοπό να τα πουλήσει στους Κινέζους. Όμως δεν ήταν και τόσο ευφυής τελικά, αφού οι «Κινέζοι» με τους οποίους μιλούσε ήταν μυστικοί πράκτορες του FBI.