Όταν η μόδα «συναντά» τον άνθρωπο

Όταν η μόδα «συναντά» τον άνθρωπο

Η νέα καμπάνια της πολυτελούς αλυσίδας Barneys με πρωταγωνιστές τρανσέξουαλ μοντέλα.

Το σήμα κατατεθέν της αμερικανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Barneys είναι η πολυτέλεια και το εκλεπτυσμένο γούστο. Σε όλες τις βιτρίνες και τις διαφημιστικές καμπάνιες της «παρελαύνουν» πάντα τα καλύτερα κομμάτια των πιο μεγάλων οίκων μόδας. Όμως, ο «πρωταγωνιστής» στην παρουσίαση της νέας κολεξιόν για την Άνοιξη-Καλοκαίρι 2014 δεν είναι αυτή καθεαυτή η υψηλή ραπτική.

Υπό το ενδεικτικό τίτλο «Brothers, Sisters, Sons & Daughters», έχει ως κεντρικά της πρόσωπα 17 τρανσέξουαλ, από διάφορες χώρες και φυλές. Απαθανατίστηκαν από τον φακό του διάσημου Μπρους Βέμπερ, φορώντας το καλύτερό τους χαμόγελο και τελευταίες δημιουργίες οίκων, όπως Belanciaga, Derek Lam και Yves Saint Laurent.

Και δίπλα τους στις φωτογραφίες στέκονται σύντροφοι, συγγενείς και αγαπημένοι φίλοι: όλοι συμπαραστάτες στον καθημερινό αγώνα τους για επιβίωση σε μία κοινωνία διακρίσεων, έντονα πουριτανή. Αυτό είναι άλλωστε και το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει με την καμπάνια της η Barneys υπέρ μίας κοινωνικής ομάδας που βρίσκεται στο περιθώριο, σαφώς όχι κατ’ επιλογήν.

Διαβάστε ακόμη: Instagram: Η νέα…Μούσα της μόδας!

Δεν είναι μόνον η προκατάληψη, ο εκφοβισμός και η κακοποίηση, λεκτική και σωματική. Η ανεργία στις τάξεις των 700.000 τρανσέξουαλ που ζουν σήμερα στις ΗΠΑ είναι διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο -και γίνεται τετραπλάσια στις τάξεις των διαφυλετικών που δεν είναι λευκοί. Πάρα πολλοί είναι άστεγοι. Ακόμη πιο εφιαλτικά είναι τα ποσοστά αυτοκτονιών.

«Ενώ οι κοινότητες των ομοφυλόφιλων και των bisexual έχουν κάνει τεράστια βήματα στις ΗΠΑ τα τελευταία 5-10 χρόνια, προκαλεί κατάπληξη πόσο περιθωριοποιημένοι έχουν παραμείνει οι τρανσέξουαλ», εξηγεί ο Ντένις Φρίντμαν, Διευθυντής Δημιουργικού στην Barneys. «Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική».

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι ανάλογο στον χώρο της μόδας. Πίσω στη δεκαετία του ’60, η βρετανική Vogue είχε δώσει βήμα και δημοσιότητα στο τρανσέξουαλ μοντέλο Έιπριλ Άσλεϊ. Μία δεκαετία αργότερα, η τρανσέξουαλ Κάντι Ντάρλινγκ έγινε η μούσα του Άντι Γουόρχολ.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2008, το τηλεοπτικό σόου America’s Next Top Model επέλεξε να συγκαταλέξει μεταξύ των υποψηφίων του ένα τρανσέξουαλ επίδοξο μοντέλο, ενώ το 2010, μία επαγγελματία του είδους από τη Βραζιλία, η Λέα Τ, εμφανίστηκε σε διαφήμιση της Givenchy.

Διαβάστε ακόμη: Κούκλες που δεν είναι μόνο για… βιτρίνα

Τώρα όμως, με την καμπάνια της Barneys, δίνεται πολύ μεγαλύτερη και πιο ανθρώπινη διάσταση στο θέμα. Οι διαφημίσεις για την νέα κολεξιόν της κοσμούν εδώ και λίγες ώρες σελίδες στους New York Times και στο Vanity Fair.

Στο blog της εταιρίας προβάλλονται βίντεο με τις φωτογραφήσεις, αλλά και τις προσωπικές ιστορίες των τρανσέξουαλ μοντέλων -για την ακρίβεια, στην πλειοψηφία τους δεν είναι καν μοντέλα, παρά άνθρωποι καθημερινοί, που εκτέθηκαν στον φωτογραφικό φακό και στη δημοσιότητα για να διαδώσουν το μήνυμά τους.

Μέρος των εσόδων των πωλήσεων της Barneys αποφασίστηκε, εν τω μεταξύ, να δοθεί προς οικονομική ενίσχυση δύο αμερικανικών οργανώσεων, που σήμερα πρωτοστατούν στον αγώνα προάσπισης των δικαιωμάτων των διαφυλετικών ατόμων.

«Ήταν μία εμπειρία που μου άλλαξε κατά κάποιο τρόπο τη ζωή», εξομολογείται στο Vanity Fair o θρυλικός φωτογράφος μόδας Μπρους Βέμπερ, που μετρά πια 30 χρόνια μίας λαμπρής καριέρας. «Ίσως επειδή, όσο μεγαλώνω, θέλω να κάνω φωτογραφήσεις που θα κάνουν τον κόσμο να προβληματιστεί. Θέλω να συνεχίσω να μαθαίνω. Και να γίνομαι καλύτερος».