Κούκλες που δεν είναι μόνο για… βιτρίνα

Κούκλες που δεν είναι μόνο για… βιτρίνα

Στροφή στο ρεαλισμό για τα πολυκαταστήματα - Τα μανεκέν βιτρίνας αλλάζουν όψη και διαστάσεις.

Είναι ψηλόλιγνες, με δακτυλίδι μέση, κούκλες πραγματικές! Στην κυριολεξία. Όμως ήλθε πια η στιγμή τα πλαστικά μανεκέν που κοσμούν τις βιτρίνες των καταστημάτων να αλλάξουν σταδιακά μορφή και όψη… Στο David’s Bridal -τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων με νυφικά στις ΗΠΑ- για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι έχουν βάλει μπροστά σχέδια να κάνουν πιο ανθρώπινες τις κούκλες στις βιτρίνες τους. Έτσι, η μέση θα φαρδύνει, το στήθος να πάψει να είναι «τούμπανο» και η πλάτη θα αποκτήσει λίγο… ψαχνό, για να μπορεί η μέση πελάτισσα να ταυτιστεί μαζί τους.

Στο American Apparel’s, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, η αλλαγή είναι εμφανής από αυτόν κιόλας τον μήνα. Στο μαγαζί της δημοφιλούς αλυσίδας ενδυμάτων για εφήβους, στη μοδάτη συνοικία Σόχο, έχουν κάνει εδώ και λίγες ημέρες την εμφάνισή τους νέου τύπου πλαστικές κούκλες, ντυμένες με see-through εσώρουχα, που αφήνουν στην κοινή θέα τα νέα κάλη τους: τις τεχνητές τρίχες του πλαστικού εφηβαίου τους και τις εξίσου ψεύτικες θηλές τους!

Διαβάστε ακόμη: Ρούχα που μας κάνουν… αόρατους!

Σε αντίθεση με ότι πιθανόν θα περίμενε κανείς, οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν κατά 30% με αυτή τη διακόσμηση βιτρίνας. «Βοηθά τις καταναλώτριες να αισθάνονται άνετα με τη φυσική εικόνα τους», υποστηρίζει ο Ράιαν Χάλιντεϊ, εκπρόσωπος της American Apparel’s. Και δεν είναι ο μόνος…

Πλέον, οι υπεύθυνοι στα περισσότερα καταστήματα θέλουν οι κούκλες στις βιτρίνες του να μοιάζουν πιο αληθινές. Πειραματίζονται με τα μεγέθη, το μακιγιάζ, τις περούκες, ακόμη και τις πόζες που θα έχουν. Όχι τυχαία, η Ralph Pucci International -μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες μανεκέν, που σήμερα εφοδιάζει εμπορικά «μεγαθήρια» στις ΗΠΑ, όμως το Macy’s και το Nordstrom- βγάζει από του χρόνου στην αγορά μια νέα σειρά από κούκλες, πιο τροφαντές στην περιφέρεια και στη μέση.

Ο νέος τύπος μανεκέν «θα δώσει στον καταναλωτή καλύτερη εικόνα για το πώς ένα ένδυμα θα ταιριάζει πάνω του», εξηγεί ο Μάικλ φον Πλάτο, αντιπρόεδρος της David’s Bridal. «Είναι η πεμπτουσία του σιωπηλού πωλητή», κατά τον Έρικ Φάιγκενμπαουμ, στέλεχος στο αμερικανικό Κολλέγιο LIM, που κάθε χρόνο βγάζει «φουρνιές» ειδικών στη βιομηχανία της μόδας.

Διαβάστε επίσης:  Η σκληρή πλευρά των καλλυντικών

Σύμφωνα πάντως με το TIME, αυτή η στροφή στον ρεαλισμό φαίνεται να επιβάλλεται από τους κανόνες της αγοράς, που έχουν πια αλλάξει. Εδώ και δύο δεκαετίες, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό, τα περισσότερα καταστήματα είχαν αλλάξει τον τρόπο που πλάσαραν τα προϊόντα τους στις βιτρίνες, προτιμώντας π.χ. απλές κρεμάστρες ή ακέφαλες κούκλες χωρίς άκρα (οι οποίες a propos είναι πολύ φτηνότερες από αυτές που προσομοιάζουν σε ανθρώπους).

Τώρα όμως που ο ανταγωνισμός από τα online μαγαζιά έχει γίνει αδυσώπητος, τα συμβατικά καταστήματα έχουν αρχίσει να βλέπουν ξανά στα μανεκέν έναν σπουδαίο σύμμαχο, προκειμένου να προσεκλύσουν τον ενδιαφέρον του υποψήφιου αγοραστή του δρόμου.

«Υπάρχει μία ολόκληρη γενιά καταναλωτών που δεν έχουν δει ποτέ ρεαλιστικές κούκλες βιτρίνας», λέει ο Χάρι Ε. Κούνιγκχαμ, αντιπρόεδρος στη Saks Fifth Avenue, αλυσίδας πολυτελών πολυκαταστημάτων. «Κι αυτό», εξηγεί, «αποτελεί για εμάς μία πολύ καλή ευκαιρία»…