Όταν το πρόσωπο του CEO εγγυάται τη μοίρα μιας μετοχής

Όταν το πρόσωπο του CEO εγγυάται τη μοίρα μιας μετοχής

Αν ψάχνετε για κάποιο tip γύρω από τις μετοχές τσεκάρετε το πρόσωπο του CEO της εταιρείας!

Η απόφαση να επενδύσετε ή όχι σε μια μετοχή θα ήταν πολύ ευκολότερη αν απλώς μπορούσατε να διαβάσετε το μυαλό ενός διευθύνοντα συμβούλου. Δεν θα υπήρχε λόγος να μελετάτε με τις ώρες ισολογισμούς, ούτε να εξετάζετε λέξη-προς-λέξη κάθε δελτίο τύπου και κάθε ομιλία τους.

Βεβαίως, η τεχνολογία ανάγνωσης του μυαλού ενός μάνατζερ δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. Μια άλλη τεχνολογία, όμως, θα μπορούσε να προσφέρει στους επενδυτές χρήσιμες πληροφορίες: η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Κι αυτό επειδή μια νέα μελέτη συνδέει τις εκφράσεις και τις γκριμάτσες του προσώπου των διευθυνόντων συμβούλων κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεων με την απόδοση των μετοχών.

Πρόκειται για την ίδια λογική βάσει της οποίας ένας έμπειρος παίκτης του πόκερ αναζητά ενδείξεις στις κινήσεις του σώματος των αντιπάλων παικτών για να καθορίσει αν αυτοί μπλοφάρουν ή όχι.

«Λαμβάνουμε πολλές αποφάσεις συχνά βασιζόμενοι στο πώς φαίνονται οι άνθρωποι» επισημαίνει ο Τζέιμς Σάικον, καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιου Τζέρσι, ο οποίος συνέβαλλε στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας και συνέγραψε από κοινού με άλλους συναδέλφους του τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Για να αποδείξει την υπόθεσή της, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που ανέπτυξε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις επιχειρηματικών ηγετών σε εταιρείες της λίστας Fortune 500. Εντοπίζοντας κινήσεις στα φρύδια, τα μάτια και το στόμα των CEO, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν συναισθηματικές καταστάσεις, όπως φόβος, θυμός και αποστροφή.

Για παράδειγμα, το σύστημα εντοπίζει φόβο όταν τα φρύδια του υπό εξέταση ατόμου σηκώνονται, τα μάτια και το στόμα είναι ανοιχτά, και οι άκρες των χειλιών είναι σηκωμένες προς τα πάνω.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το εξής εύρημα της μελέτης: Όταν ένας CEO αποπνέει φόβο κατά τα πρώτα δύο λεπτά μιας συνέντευξης, η τιμή της μετοχής της εταιρείας του έχει ανοδική πορεία.

«Εισηγούμαστε ότι ένας φοβισμένος CEO είναι ένας CEO με κίνητρο, και ένας τέτοιος ηγέτης αυξάνει την αξία της επιχείρησής του αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους, την απόδοση της μετοχής και την ανάπτυξη των πωλήσεων» έγραψαν οι συγγραφείς. «Οι λιγότερο φοβισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι συχνά αποτυγχάνουν να μειώσουν τα κόστη και να βελτιστοποιήσουν την απόδοση της εταιρείας».

Η ιδέα σύμφωνα με την οποία οι διευθύνοντες σύμβουλοι γιγαντιαίων εταιρειών αποκαλύπτουν αισθήματα φόβου ή θυμού σίγουρα δεν συμβαδίζει με την κυρίαρχη εικόνα που έχουμε γι’ αυτούς, ως ανθρώπους που έχουν διατηρούν πλήρως και πάντα τον αυτοέλεγχό τους.