Όταν οι Σέρρες έφτιαξαν το δικό τους φιστικοβούτυρο

Όταν οι Σέρρες έφτιαξαν το δικό τους φιστικοβούτυρο

Ο «παραγωγός των Σερρών» Χρήστος Αγριανίδης παρασκευάζει το ελληνικό φιστικοβούτυρο.

Πρωινό! Στο άκουσμα αυτής της μαγικής λέξης ο εγκέφαλος δίνει εντολή στο σώμα να σηκωθεί επιτέλους από το κρεβάτι αφού πλέον το κίνητρο είναι σημαντικό. Οι περισσότεροι αρκούνται σε ένα απλό πρωινό που περιλαμβάνει το τοστ και τον καφέ τους ενώ άλλοι δεν μπορούν με τίποτα να αντισταθούν σε γλυκούς πειρασμούς όπως η μερέντα και το φυστικοβούτυρο. Κι αν νομίζεται πως αυτή είναι μόδα αμερικάνικη, την απάντηση έρχεται να δώσει μια εταιρεία από της Σέρρες η οποία εδώ και δεκατέσσερα χρόνια είναι γνωστή στον χώρο των ξηρών καρπών και έχει ξεχωρίσει για την παραγωγή ελληνικού φυστικοβούτυρου.

«Ο παραγωγός των Σερρών» είναι η επωνυμία της οικογενειακής επιχείρησης που σύστησε το 2000 στην Αμμουδιά Σερρών ο Χρήστος Αγριανίδης κι η οποία καθιέρωσε στην ελληνική αγορά το εγχώριας παραγωγής φυστικοβούτυρο. Στόχος της ήταν να προσφέρει στον τελικό καταναλωτή ένα προϊόν πλούσιο σε γεύση το οποίο θα είναι ταυτοχρόνως υγιεινό αλλά και ποιοτικό. Σήμερα, η εταιρεία του εμπορεύεται περισσότερους από 700 τόνους φιστίκι, το οποίο και διανέμει σε σούπερ μάρκετ, αλλά και σε μεγάλα καταστήματα delicatessen.

Η εταιρεία από τα πρώτα κιόλας βήματά της ακολούθησε παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής ξηρών καρπών σε μεγάλη ποικιλία και σύμφωνα με ποιοτικές σταθερές διεθνούς νομοθεσίας. Εκτός από το φιστίκι και το φυστικοβούτυρο, εμπορεύεται σουσάμι, ποπ κορν, κολοκυθόσπορους, αμύγδαλα, σταφίδες, δαμάσκηνα, καρύδι, χουρμάδες, φουντούκια, κάσσιους και πολλούς άλλους ξηρούς καρπούς δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα επιλογής.

Αυτό που κάνει το ελληνικό φυστικοβούτυρο να υπερέχει σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, καθώς περιέχει μόνο φιστικόψυχα και αλάτι. Στην ουσία πρόκειται για πολτό ψημένων φιστικιών, ο οποίος χρησιμοποιείται αρκετά στην Αμερική και τη Βρετανία ως άλειμμα σε ψωμί, αλλά και σε μιλκ σέικ, γλυκά κι ως βασικό συστατικών για την παραγωγή σαλτσών.

Πάντως σε ότι αφορά την πρώτη ύλη του προϊόντος, τα φιστίκια αποτελούν  εξαιρετικές πηγές δύο βιταμινών: του συμπλέγματος Β, της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Τα φιστίκια εμπεριέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Πολύ πρόσφατη μελέτη έδειξε πως τα φιστίκια βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες, ενώ προσδίδουν και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.

Η καλλιέργεια του φιστικιού είναι εύκολη, χωρίς μεγάλα έξοδα για τον παραγωγό και αποτελεί μια καλή πηγή εισοδήματος. Δεν απαιτείται ράντισμα, το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται για μερικώς βιολογική παραγωγή. Η απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται μεταξύ 400-500 κιλών, οπότε ανάλογα με την τιμή η οποία υπολογίζεται σε 1,2-1,4 ευρώ/κιλό, το ακαθάριστο ετήσιο στρεμματικό εισόδημα που προκύπτει ανέρχεται στα 500-700 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Η πατάτα που αγάπησε η ελληνική αγορά

Ένας ατομικός «υγρός χρυσός» που κλέβει τις εντυπώσεις

Τα ελληνικά μπαχαρικά που «φωτίζουν» τον κόσμο