Χάρτης: Όταν τα σύνορα κλείνουν, οι πρόσφυγες αναζητούν νέους δρόμους

Χάρτης: Όταν τα σύνορα κλείνουν, οι πρόσφυγες αναζητούν νέους δρόμους

Τα «φράγματα» των κυβερνήσεων δεν μπορούν να ανακόψουν το κύμα των ανθρώπων που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη για να σωθούν από τον πόλεμο.

Οι κυβερνήσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης φρόντισαν με το κλείσιμο της λεγόμενης «Βαλκανικής Οδού» να φράξουν τον δρόμο που ακολουθούσαν μέχρι πρότινος οι πρόσφυγες για να φτάσουν στις χώρες της γηραιάς ηπείρου που αποτελούν τον τελικό τους προορισμό. Αν, όμως, λάμβαναν την πρόσφατη ιστορία ως οδηγό, θα αντιλαμβάνονταν πως η απόφασή τους το μόνο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, είναι να αναγκάσει τους πρόσφυγες να χαράξουν νέες διαδρομές.

Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν πώς το κλείσιμο των συνόρων άλλαξε τον δρόμο που ακολουθούν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά και ποιες είναι οι διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον.

Δυτική Βαλκανική Οδός

Το 2015, η Γερμανία δέχθηκε περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο μετανάστες. Πολλοί από αυτους ταξίδεψαν μέσω της δυτικής βαλκανικής οδού. Η διαδρομή που ξεκινάει από την Ελλάδα και καταλήγει στην Αυστρία θεωρείται η «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για τους ανθρώπους που επιθυμούν να μετακινηθούν στην καρδιά της Ευρώπης.

Δυτικός Βαλκανικός «παράδρομος»

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ουγγαρία έχτισε έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και έκτοτε η ροή των μεταναστών μετατοπίστηκε δυτικότερα, μέσω της Κροατίας. Στο μεταξύ, και άλλες εθνικές κυβερνήσεις κατά μήκος αυτής της δυτικής διαδρομής άρχισαν να κλείνουν τα σύνορά τους.

Η διαδρομή Ελλάδα-Αλβανία

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς εκτιμούν πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τα κλειστά σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ περπατώντας στα δυτικά και περνώντας μέσα από την Αλβανία. Μέχρι στιγμής, τα χιονισμένα αλβανικά βουνά έχουν αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο σωματέμποροι, λαθρέμποροι ναρκωτικών και τζιχαντιστές έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως έμπειροι στην πλοήγηση μέσα από τα φαράγγια της περιοχής. Στη συνέχεια, οι μετανάστες θα μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω Μαυροβουνίου.

Πέρασμα από την Αδριατική

Έχοντας φτάσει στην Αλβανία από την Ελλάδα, οι πρόσφυγες θα μπορούσαν επίσης να επιχειρήσουν να φτάσουν στην «καρδιά» της Ευρώπης μέσω Ιταλίας, περνώντας στην Απουλία-όπως το 1991, όταν δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί πρόσφυγες βρέθηκαν στη χώρα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Κεντρική Μεσογειακή Οδός

Η φραγή της Βαλκανικής Οδού θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά τους πρόσφυγες στη λεγόμενη «μεσογειακή διαδρομή», την οποία ακολουθούσαν μέχρι πριν δύο χρόνια. Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει πέρασμα στην Ιταλία μέσω ενός επικίνδυνου ταξιδιού από την Λιβύη για την Σικελία.

Μαύρη Θάλασσα-Ουκρανία-Πολωνία

Οι πρόσφυγες μπορούν να φτάσουν στην Πολωνία από την Τουρκία, διασχίζοντας την Μαύρη Θάλασσα και περπατώντας μέσα από την Ουκρανία.

 

Πηγή: Financial Times