OTE: Στα 94,2 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη

OTE: Στα 94,2 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη

Τα κέρδη του ομίλου σημείωσαν άνοδο κατά 24,3% σε σχέση με τα 75,8 εκατ. ευρώ το Γ’ τρίμηνο του 2013.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα για το Γ’ τρίμηνο και εννεάμηνο του 2014, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Το Γ΄ τρίμηνο του 2014, ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε μείωση 5% στα συνολικά ενοποιημένα έσοδα. Εξαιρουμένης της επίδρασης των πρόσφατων αλλαγών στα τέλη τερματισμού, κυρίως στη Ρουμανία από την 1η Απριλίου 2014, τα έσοδα του Ομίλου θα είχαν μειωθεί κατά 3% στο τρίμηνο.

Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα κατέγραψαν μείωση 3%, συνεχίζοντας την πολυετή τάση μείωσης του ρυθμού πτώσης των εσόδων από τρίμηνο σε τρίμηνο. Στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 0,9% το Γ’ τρίμηνο του 2014, κυρίως λόγω της μικρότερης αύξησης των εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής και μεγάλα έργα ICT. Τα συνολικά έσοδα στην κινητή τηλεφωνία μειώθηκαν κατά 7,5% στο τρίμηνο, λόγω των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στην Ρουμανία και την Αλβανία και των αντίξοων συνθηκών σε όλες τις αγορές.

Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7%, εν μέρει λόγω των χαμηλότερων πωλήσεων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, ενώ η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κατά 5,3% καταδεικνύει τάσεις βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο. Τα έσοδα στην κινητή τηλεφωνία Ρουμανίας που μειώθηκαν κατά 7,8%, θα είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν 9% εξαιρουμένης της επίδρασης των σημαντικών μειώσεων των τελών τερματισμού τον Απρίλιο του 2014. Στην Αλβανία, τα έσοδα της AMC μειώθηκαν κατά 14,5%, ενώ θα είχαν αυξηθεί κατά 5% χωρίς την επίδραση της μείωσης των τελών τερματισμού. Τέλος, τα λοιπά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα €111,5 εκατ. σημειώνοντας πτώση 6,2%, κυρίως λόγω της μείωσης των τελών διασύνδεσης και της κίνησης στην OTE Globe.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης και κόστη αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε €633,2 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2014, μειωμένα κατά 6,2% σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2013. Ως αποτέλεσμα του πρόσφατου Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης, το κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 31% στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας και κατά 16,9% σε επίπεδο Ομίλου, σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2013.

Τα λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένου του κόστους προσωπικού, διαμορφώθηκαν σε €461,7 εκατ., μειωμένα κατά 1,5% στο τρίμηνο, παρά την επίδραση του κόστους αλλαγής εταιρικής επωνυμίας και της επιβολής φόρων υποδομών που εφαρμόστηκαν φέτος στη Ρουμανία.

Το Γ’ τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €371,1 εκατ. σημειώνοντας μείωση 2,1%, ενώ το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA αυξήθηκε κατά 120 μονάδες βάσης. Η επίδοση αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης της κερδοφορίας EBITDA της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, κατά 8,9% στο τρίμηνο, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του περιθωρίου κατά 440 μονάδες βάσης σε σχέση με το Γ΄ τρίμηνο του 2013, σε 40,1%. Εξαιρουμένης της επίδρασης των αλλαγών στα τέλη τερματισμού, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου θα είχε οριακή αύξηση.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 1% στο τρίμηνο, σε €68 εκατ., εκ των οποίων τα €30 εκατ. αφορούν στην έκδοση και επαναγορά ομολόγων. Η συνολική σημαντική μείωση των τόκων οφείλεται στον μειωμένο δανεισμό και κόστος χρηματοδότησης.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €94,2 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2014, αυξημένα κατά 24,3% σε σχέση με €75,8 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2013.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Οι επιδόσεις μας στην Ελλάδα συνεχίζουν να σταθεροποιούνται, κάτι που αντανακλάται στα έσοδά μας. Στη σταθερή τηλεφωνία, οι υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης σημειώνουν ισχυρά αποτελέσματα, ενώ στην κινητή τα έσοδα από υπηρεσίες επιδεικνύουν ανθεκτικότητα. Οι επιδόσεις αυτές αντιστάθμισαν μερικώς τα χαμηλότερα έσοδα στις διεθνείς μας δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία, που επηρεάστηκαν από τη μείωση των τελών τερματισμού και τον έντονο ανταγωνισμό. Χάρη στη σταθερή μας προσπάθεια για συγκράτηση του κόστους, ενισχύσαμε δυναμικά την κερδοφορία EBITDA και τα καθαρά μας κέρδη, ενώ αυξήσαμε τις λειτουργικές και ελεύθερες ταμειακές μας ροές.

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η εμπειρία που παρέχουμε στους πελάτες μας. Γι’ αυτό συνεχίσαμε να επενδύουμε δυναμικά, χτίζοντας τα ταχύτερα και πιο αξιόπιστα δίκτυα σε σταθερή και κινητή, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες μας και εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο που παρέχουμε στους πελάτες τηλεόρασης. Ταυτόχρονα, βελτιώσαμε περαιτέρω τα οικονομικά μας μεγέθη, καθιστώντας τον Όμιλο έναν από τους ισχυρότερους και πιο υγιείς παρόχους στην Ευρώπη. Σε ένα περιβάλλον που παραμένει αντίξοο, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε το στόχο που έχουμε θέσει για ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους €500 εκατ. για το 2014 και ότι θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε ισχυρή κερδοφορία και ταμειακές ροές τόσο μέχρι το τέλος της χρονιάς, όσο και το 2015».