Ουκρανία: «Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε τους Ρώσους»

Ουκρανία: «Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε τους Ρώσους»

Δοκιμάζεται η ουκρανική οικονομία από την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων. 

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας έχει «εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες» στην οικονομία της Ουκρανίας και η κατάσταση στη χώρα παραμένει δυσχερής εξαιτίας του γεγονότος ότι η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας τελεί υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο.

«Η ρωσική επίθεση εναντίον εδάφους της Ουκρανίας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ουκρανίας», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο και την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι θέλει να προωθήσει την ειρηνική επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία.
Κατά την άφιξή του στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο με θέμα την κρίση, ο Αντρίι Ντεστσίτσια δήλωσε: «Θέλουμε να πούμε μερικά πράγματα στους Ρώσους. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και καλές σχέσεις με τον ρωσικό λαό. Θέλουμε να επιλύσουμε ειρηνικά αυτή την κρίση. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με τους Ρώσους», δήλωσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: Η κρίση στην Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομία

Διπλωματικές πηγές στο Παρίσι δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του θα έχουν διμερείς συνομιλίες. Καμία ωστόσο από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Παράλληλα, διπλωματική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 15 χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μία αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην Ουκρανία.

Η ίδια πηγή είπε ότι «15 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, κάποιες ευρωπαϊκές και κάποιες της κεντρικής Ασίας, θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή» χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης της αποστολής και τον αριθμό των παρατηρητών που θα συμμετάσχουν.

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο μια βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Ευπατόρια της δυτικής Κριμαίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας σε αυτή την αυτόνομη ρωσόφωνη δημοκρατία.
Η θέση διοίκησης και το κέντρο ελέγχου της βάσης παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Οι εγκαταστάσεις απ΄όπου οι πύραυλοι είχαν ήδη απομακρυνθεί δέχτηκαν επίθεση χθες το απόγευμα από σχεδόν 20 Ρώσους στρατιώτες που υποστηρίζονταν από φιλορώσους διαδηλωτές, δήλωσε χθες ουκρανική πηγή.