Ουκρανία: Κατάρριψη αεροσκάφους από αυτονομιστές με 49 νεκρούς

Ουκρανία: Κατάρριψη αεροσκάφους από αυτονομιστές με 49 νεκρούς

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το περιστατικό και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών.

Σαράντα εννέα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέρριψαν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος πάνω από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνόφ.

Λίγο νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 καταρρίφθηκε από τους αυτονομιστές αντάρτες στο Λουχάνσκ.

«Οι τρομοκράτες έβαλαν κυνικά και ηθελημένα με αντιαεροπορικά πυρά και αυτόματα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και έπληξαν το IL-76 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε στρατεύματα και ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «στρατιώτες, όπλα, εξοπλισμός και εφόδια» βρίσκονταν στο αεροσκάφος.

Το υπουργείο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών.

«Έντονη ανησυχία από Γερμανία και Γαλλία»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν σήμερα την «έντονη ανησυχία» τους ενόψει της «συνέχισης των συγκρούσεων στην Ουκρανία» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους και η γερμανίδα καγκελάριος «εξέφρασαν την πολύ έντονη ανησυχία τους ενόψει της συνέχισης των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, ιδίως (. . .) την επίθεση η οποία προκάλεσε το θάνατο 49 στρατιωτών των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων», ανέφερε η ανακοίνωση.

ΝΑΤΟ: Υποψίες για μεταφορά στρατευμάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία
Το NATO έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που ανέφερε πως εγείρουν υποψίες περί του ρόλου της Ρωσίας στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην ανατολική Ουκρανία, όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και σε φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Το NATO ανέφερε πως οι δορυφορικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα απεικονίζουν άρματα μάχης να φθάνουν σε ένα σημείο προώθησης κοντά σύνορα με την ανατολική Ουκρανία μερικές ημέρες πριν παρόμοια τεθωρακισμένα αναλάβουν δράση σε περιοχές υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Το από πού προήλθαν τα άρματα αμφισβητείται.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσένι Αβάκοφ υποστήριξε ότι τα τεθωρακισμένα αυτά εισήλθαν στη χώρα από τη Ρωσία. Οι αντάρτες ανέφεραν αντίθετα ότι ανήκαν στον ουκρανικό στρατό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε χθες Παρασκευή ότι κατά την εκτίμησή του οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχουν λάβει βαρύ οπλισμό και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, ανάμεσά τους άρματα μάχης και πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη: 

Διορία μέχρι την Δευτέρα για τα χρέη της Ουκρανίας

Επιβεβαιώνει η Μόσχα ότι ουκρανικά τανκς διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα