«Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου»

«Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου»

Δραματική έκκληση για τερματισμό της κρίσης από τον πρώην πρόεδρο Κραβτσούκ, την ώρα που η Ρωσία κλείνει την «στρόφιγγα» του δανεισμού ωσότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

«Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», προειδοποιεί ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που παρέμεινε στην εξουσία από το 1991 ως το 1994. Ο Ουκρανός πρώην πρόεδρος παρενέβη σήμερα για να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να «νομοθετήσει με τη μέγιστη υπευθυνότητα» κατά τη διάρκεια μίας κρίσιμης ψηφοφορίας για την απελευθέρωση των διαδηλωτών που κρατούνται φυλακισμένοι.

Ο τωρινός πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς διεμήνυσε πως θα δοθεί αμνηστία στους κρατούμενους υπό τον όρο να εγκαταλείψουν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τα κυβερνητικά κτρίρια που έχουν καταλάβει και τα οδοφράγματα. Ωστόσο, μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς και παρά τη χθεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού Αζάροφ, η ουκρανική αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές εμμένουν στο αίτημά τους να παραιτηθεί ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ρωσία από την πλευρά της αύξησε την πίεση προς την Ουκρανία, διαμηνύοντας σήμερα δια στόματος του προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν, πως δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο για την παροχή ενός δανείου ύψους 15 δισεκ. δολαρίων προς την Ουκρανία ωσότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Ανατολικά της Ε.Ε.

«Ας περιμένουμε τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο Ria Novosti, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εργασίας με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε νωρίτερα υποστηρίξει ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν οι συμφωνίες προτού να γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.

«Όσον αφορά την ανάγκη να εφαρμόσουμε όλες τις συμφωνίες, θα πρέπει να το κάνουμε με περίσκεψη και δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρά μόνο όταν θα ξέρουμε ποια θα είναι η καινούρια κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αρχές της», είπε ο Μεντβέντεφ.

Στην ίδια συνάντηση ο Ρώσος πρωθυπουργός έθεσε επίσης το θέμα του χρέους της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που έχει ήδη αγοράσει και το οποίο ανέρχεται, όπως είπε, στα 2,7 δισεκ. δολάρια. «Η Ουκρανία ζητά και πάλι περιθώριο για να αποπληρώσει το χρέος και δεν πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς, μολονότι η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 33% τον Δεκέμβριο. Αυτό αλλάζει την κατάσταση και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις σχέσεις μας με τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Διαβάστε ακόμη: Κίνηση «ματ» του Πούτιν στη σκακιέρα της Ουκρανίας

Την Τρίτη, στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει ότι η Μόσχα δεν θα αναθεωρήσει τις συμφωνίες της με την Ουκρανία ακόμη και αν αναλάβει την κυβέρνηση η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στο νέο περιθώριο που ζητά η Ουκρανία για να πληρώσει το χρέος της είπε ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει».

Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι άσκησε οικονομικές πιέσεις στην Ουκρανία για να την αποτρέψει από το να υπογράψει, τον περασμένο Νοέμβριο, μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία η Μόσχα μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου που πουλάει στην Ουκρανία και της παραχώρησε δάνειο ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων των 3 δισεκ. έχουν ήδη δοθεί.

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, ωστόσο, άφησαν να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θα αποδεσμεύσει τη δεύτερη δόση του δανείου μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ την Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη: Τα «πλοκάμια» των ολιγαρχών