Κρίσιμη ημέρα για την Ουκρανία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αζάροφ

Κρίσιμη ημέρα για την Ουκρανία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αζάροφ

Στην ουκρανική Βουλή στρέφεται σήμερα η προσοχή καθώς οι βουλευτές καλούνται, ψηφίζοντας μια σειρά μέτρων, να κάνουν ένα βήμα προς τον τερματισμό της κρίσης.

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή ημέρα για την κυβέρνηση της Ουκρανίας που σήμερα το πρωί ανακοίνωσε την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Μικόλα Αζάροφ, ο οποίος θεωρούνταν «persona non grata» από την ουκρανική αντιπολίτευση, καθώς καλούσε για αυστηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Με αγωνία αναμένει η διεθνής κοινή γνώμη το επόμενο βήμα του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καθώς το ουκρανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι την παραίτηση του πρωθυπουργού ακολουθεί υποχρεωτικά η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης.

«Έλαβα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο να κάνει δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, για να δημιουργηθούν επιπλέον συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», δηλώνει ο Αζάροφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής κυβέρνησης. Ο Αζάροφ επικάλεστηκε ως λόγο για την παραίτησή του την απειλή για την οικονομία της χώρας εξαιτίας της κρίσης που μαίνεται εδώ και δύο μήνες, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του.

Ο 66χρονος Αζάροφ είχε διοριστεί από τον Γιανουκόβιτς μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010 κι έκτοτε βρισκόταν στο πηδάλιο της υπερχρεωμένης χώρας μέσα από δύσκολους καιρούς, με το εθνικό της νόμισμα να είναι συνδεδεμένο με το δολάριο και αποκρούοντας τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά. Πιστός στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, ο Αζάροφ υποστήριξε την απόφαση τον Νοέμβριο της μη σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. κι ήταν εκείνος ο οποίος υπέστη τις αντιδράσεις του κοινοβουλίου, υπερασπιζόμενος την ανάγκη για ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Ανατολικά της Ε.Ε.

Η προσοχή σήμερα στρέφεται από την πλατεία Μαϊντάν, επίκεντρο των βίαιων διαδηλώσεων του τελευταίου μήνα, στο Κοινοβούλιο της χώρας όπου οι Ουκρανοί βουλευτές θα προσπαθήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση να θέσουν ένα τέλος στην κλιμάκωση της κρίσης, μία ημέρα αφού η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε μία σειρά υποχωρήσεων απέναντι στην αντιπολίτευση.

Το ουκρανικό νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, θα εξετάσει τα μέτρα που υποσχέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ηγεσία της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί βουλευτές θα συζητήσουν νόμο αμνηστίας για τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία και τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει υπερβολικές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προεδρικές εξουσίες. Θα συζητήσουν επίσης την ανάκληση των νόμων της 16ης Ιανουαρίου, που τιμωρούν αυστηρά σχεδόν οποιαδήποτε μορφή δημόσιας διαμαρτυρίας και προβλέπουν αυστηρές ποινές για κάθε συμμετέχοντα.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Τα «πλοκάμια» των ολιγαρχών

«Είναι προφανές ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν. Ό,τι επιτύχαμε είναι σημαντικότερο από πριν, αλλά δεν είναι στο ύψος των απαιτήσεών μας», δήλωσε ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Ολεγκ Τιαγκνίμποκ.

Ταυτόχρονα στις Βρυξέλλες, η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία, οι υποίες ανταλλάσσουν κατηγορίες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει συνομιλίες με υψηλούς αξιωματούχους της Ε.Ε., ανάμεσά τους και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουκρανία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φίλε βρίσκεται ήδη από χθες στο Κίεβο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν επίσης προσεκτικά στην εξέλιξη της κρίσης. Χθες ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας τον ουκρανό πρόεδρο, ότι η κήρυξη κατάστασης έκτκατης ανάγκης ή η λήψη ανάλογων έκτακτων μέτρων θα επιδεινώσει την κρίση και θα περιορίσει τα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης.

Διαβάστε ακόμη: Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία