Ουκρανική σημαία κυματίζει και πάλι σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας

Ουκρανική σημαία κυματίζει και πάλι σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας

Τις θέσεις τους στο Σλαβιάνσκ και πόλεις της περιφέρειας του Ντονέτσκ άφησαν οι αυτονομιστές λόγω της αριθμητικής υπεροχής του ουκρανικού στρατού.

Στην πόλη του Ντονέτσκ υποχώρησαν σήμερα οι Ουκρανοί αυτονομιστές που μάχονται τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, εγκαταλείποντας στρατηγικές θέσεις που είχαν καταλάβει στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στα ανατολικά της χώρας.

Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Μπροντάι δήλωσε πως οι αυτονομιστές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κατά μήκος του βόρειου μετώπου τους εξαιτίας της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων και της «συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής τους».

Πηγή προσκείμενη στους αντάρτες είπε στο Reuters πως τα ουκρανικά στρατεύματα υπερτερούσαν αριθμητικά των ανταρτών σε αναλογία 50 προς ένα.

«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, η εθνική σημαία κυματίζει στο δημαρχείο του Σλαβιάνσκ, παρουσία ενός σχηματισμού ουκρανών στρατιωτών», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Βαλέριι Γκελετέι και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βίκτορ Μουζένκο.

 

Ο υπουργός και ο αρχηγός του επιτελείου ανακοίνωσαν την είδηση αυτή στον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος είχε δώσει νωρίτερα σήμερα τη διαταγή να υψωθεί η σημαία στο δημαρχείο ώστε να υπογραμμιστεί έτσι συμβολικά η ανάκτηση της πόλης αυτής, η οποία ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια καμπή στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που έχει στόχο να αποκατασταθεί ο κυβερνητικός έλεγχος στις φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Γκελετέι πρόσθεσε πως η αποκατάσταση των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών και της λειτουργίας της αστυνομίας έχει ήδη αρχίσει στο Σλαβιάνσκ, ενώ και η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε πως «μια ανθρωπιστική αποστολή άρχισε να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους του Σλαβιάνσκ».

Ο πρόεδρος Ποροσένκο συνεχάρη τους στρατιώτες και ζήτησε να του παρουσιάσουν εντός της ημέρας τον κατάλογο αυτών που διακρίθηκαν κατά την ανάκτηση των περιοχών Μικολάγιβκα και Σεμένιβκα και του Σλαβιάνσκ.

Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ενημέρωσαν ακόμη τον πρόεδρο πως ενόψει μιας νέας επιχείρησης, μια αναγνωριστική μονάδα βρίσκεται στο Κραματόρσκ, σε απόσταση 15 χλμ. από το Σλαβιάνσκ, για να ελέγξει αν η πόλη, όπου σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση έχουν αναδιπλωθεί οι εξεγερμένοι, έχει παγιδευθεί με νάρκες.

«Η αντίστασή μας δεν διαλύθηκε», τόνισε πάντως ο Αντρέι Πούργκιν, ένας αρχηγός των ανταρτών, ο οποίος υποστήριξε πως οι μαχητές έφυγαν από την πόλη μόνο και μόνο για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό.

 Διαβάστε ακόμη:

Πόλεμος πληροφοριών και μάχες για το «προπύργιο» του Σλαβιάνσκ

Συνεχίζονται οι αιματηρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Στα πρόθυρα ενεργειακής κατάρρευσης η Ουκρανία

Εκεχειρία υπό όρους δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος