Στα πρόθυρα ενεργειακής κατάρρευσης η Ουκρανία

Στα πρόθυρα ενεργειακής κατάρρευσης η Ουκρανία

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η ουκρανική βουλή για να διαφυλάξει τα αποθέματα φυσικού αερίου - Την Τρίτη ευρωπαϊκή σύνοδος για την οικονομική στήριξη του Κιέβου.

«Έχει ξεκινήσει εναντίον μας ένας πόλεμος με το φυσικό αέριο. Η χώρα είναι στα πρόθυρα μιας ενεργειακής κατάρρευσης», προειδοποίησε σήμερα από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, καθώς το κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Κίεβο να ασκήσει αυστηρότερο έλεγχο στη διανομή φυσικού αερίου της χώρας ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα εμπορικά συμβόλαια.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας σφίξει όσο περισσότερο μπορεί τα λουριά», τόνισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός στους βουλευτές, καλώντας τους να δώσουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα να κηρύσσει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στον ενεργειακό τομέα.

Παράλληλα, το κοινοβούλιο άναψε το «πράσινο φως» σε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε ευρωπαϊκούς ή αμερικανικούς ομίλους να λειτουργούν το απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής και αποθήκευσης αερίου της χώρας.

Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας Naftogaz Αντρίι Κομπόλεφ δήλωσε σήμερα ότι τα νομοσχέδια που πρότεινε η κυβέρνηση θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη χώρα να περάσει τον χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μειώνοντας την κατανάλωσή της κατά περίπου 20%. «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου κατά περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αυτό ισοδυναμεί με 20%. Έτσι θα καταφέρουμε να περάσουμε τον χειμώνα. Αν δεν κάνουμε αυτό που σχεδιάζουμε, τότε θα περάσουμε τον χειμώνα με αέριο από την Ευρώπη», είπε ο Κομπόλεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή αερίου στο Κίεβο στις 16 Ιουνίου έπειτα από την έντονη διαμάχη σχετικά με το χρέος της Ουκρανίας προς τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom. Επίσης η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα στον τομέα του εμπορίου μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κομπόλεφ επεσήμανε επίσης ότι η Naftogaz θα συμβουλεύσει την ουκρανική κυβέρνηση να πουλά αέριο στο εσωτερικό σε μια σταθερή τιμή και να αναγκάσει τις ουκρανικές εταιρείες ενέργειας που παράγουν αέριο από εγχώριες πηγές να πουλούν τη μισή παραγωγή τους σε ουκρανικές αποθήκες αερίου. Μετά τον χειμώνα, πρόσθεσε ο ίδιος, οι εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στο αέριο και θα μπορούν να το πουλούν στους πελάτες που επιθυμούν.

Αρχικά το κοινοβούλιο είχε απορρίψει τις προτάσεις της κυβέρνησης, όμως η συζήτηση για το θέμα επαναλήφθηκε σήμερα και τελικά τα δύο νομοσχέδια ψηφίστηκαν αφού ο πρόεδρος της βουλής Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε ότι αν δεν ψηφιστούν πολλά σπίτια στην Ουκρανία θα μείνουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα. «Υπάρχει κίνδυνος για εκατομμύρια πολίτες μας. Είναι ένα ζήτημα επιβίωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιατσενιούκ, που ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείας για τη λειτουργία του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ότι αυτό θα φέρει έναν απαραίτητο εκσυγχρονισμό στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αγωγό αερίου που θα παρακάμπτει τη χώρα.

«Η υιοθέτηση αυτού του νόμου ανοίγει τον δρόμο για την Ουκρανία να γίνει ένας παίκτης στον τομέα της ενέργειας», επεσήμανε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Πάντως κάποιοι ουκρανοί βουλευτές εξέφρασαν σήμερα τον φόβο για πιθανά αντίποινα από τη Ρωσία, αν δεν της δοθεί ίση πρόσβαση στις υποδομές αερίου της Ουκρανίας με αυτή του θα δοθεί σε άλλες ξένες εταιρείες.

Στο παρελθόν η Ρωσία είχε προσφερθεί να εξαγοράσει το σύστημα διανομής αερίου της Ουκρανίας με αντάλλαγμα πιο φτηνό αέριο.

Το νομοσχέδιο που αφορά το ενδεχόμενο κήρυξης «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» θα δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να υπαγορεύει στις εταιρείες φυσικού αερίου σε ποιον μπορούν να πουλούν αέριο και πόσο, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις τους βάσει συμβολαίων. Το νομοσχέδιο φαίνεται να αφορά τόσο τη Naftogaz όσο και ιδιωτικές εταιρείες.

 

Εντείνονται οι διεθνείς προσπάθειες για εκεχειρία
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησαν σήμερα από κοινού με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και επανέλαβαν την βούλησή τους να επιτευχθεί μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος «υπογράμμισαν στον Ουκρανό πρόεδρο την σημασία που έχει η διοργάνωση μιας συνάντησης της ομάδας επαφής πριν από τις 5 Ιουλίου προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι για την κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη η πραγματοποίηση άμεσων επαφών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας».

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι μια σύνοδος συντονισμού της βοήθειας προς την Ουκρανία θα διεξαχθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, η οποία θα προετοιμάσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών που προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη του έτους.

Η σύνοδος αυτή αποσκοπεί «στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και στον συντονισμό της οικονομικής υποστήριξης προς το Κίεβο, πριν από την διεθνή διάσκεψη που η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θέλει να διοργανώσει για να βοηθήσει την χώρα αυτή να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως «η Ουκρανία οφείλει να επωφεληθεί των μεταρρυθμίσεων» που της υποδείχθηκαν σε αντάλλαγμα για την βοήθεια την οποία έχει ήδη δεσμευτεί να της χορηγήσει το ΔΝΤ και η ΕΕ, «αλλά είναι σημαντικό να λάβει υποστήριξη και αλληλεγγύη».

Η Ουκρανία επικύρωσε στις 27 Ιουνίου την προσέγγισή της με την ΕΕ με την σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας σύνδεσης αψηφώντας την ρωσική αντίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έθεσε σε ισχύ ένα ογκώδες σχέδιο βοήθειας σε δάνεια και δωρεές ύψους τουλάχιστον 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Το ΔΝΤ συναίνεσε εξάλλου σε ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων (12,3 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Διαβάστε ακόμη:

Εκεχειρία υπό όρους δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος

Μέρκελ-Ομπάμα: Στα τηλέφωνα για την Ουκρανία

Gazprom: Κανονικά ρέει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

ΔΝΤ: Στασιμότητα στη ρωσική ανάπτυξη εξαιτίας των κυρώσεων