«Παγίδα» για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός – Πάνω από 3% τον Ιανουάριο

«Παγίδα» για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός – Πάνω από 3% τον Ιανουάριο
Photo: pixabay.com
«Πάτημα» στην ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) ώστε να διατηρήσει στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα τα επιτόκια της.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, δίνοντας «πάτημα» στην ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) ώστε να διατηρήσει στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα τα επιτόκια της.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,1% έναντι 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,9^.

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,9% όπως και τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,3% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων της Fed, υπό την ανησυχία για το ότι η «σφιχτή» νομισματική πολιτική της τράπεζας και το υψηλό κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να οδηγήσει ύφεση στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως η Fed έχει θέσει ως στόχο για τον πληθωρισμό την υποχώρηση του στα επίπεδα του 2%, με στόχο τη σταθερόητα στην αμερικανική οικονομία.

Οι ανακοινώσεις για τον Ιανουάριο μπορούν να «τρενάρουν» τις προσδοκίες για αρχή της μείωσης των επιτοκίων της τράπεζας, την οποία οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν μέσα στον πρώτο εξάμηνο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: