Παγκόσμια ανησυχία για την επέλαση της Flurona, του συνδυασμού γρίπης και κορωνοϊού

Παγκόσμια ανησυχία για την επέλαση της Flurona, του συνδυασμού γρίπης και κορωνοϊού
An illustrative image of a medical syringe and Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine vials. On Tuesday, January 4, 2021, in Edmonton, Alberta, Canada. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

To 2022 δεν φαίνεται να μπήκε με το δεξί καθώς έχουν αρχίσει να καταγράφονται παράξενα κρούσματα μιας νέας νόσου που λέγεται «florona»

Ειδικότερα, όπως δημοσιεύουν ΜΜΕ στο Ισραήλ, η χώρα καταγράφει ήδη τα πρώτα κρούσμαστα της νόσου flυrona, ονομασία που προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων Flu (γρίπη) και corona (κορωνοϊός). 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, πρόκειται για μια νόσο που συνδυάζει το στέλεχος του κορωνοϊού και το στέλεχος της γρίπης, που επιτίθενται ταυτόχρονα στον οργανισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Υediot Ahronot, κρούσμα της flυrona καταγράφηκε σε έγκυο γυναίκα στο Ιατρικό Κέντρο Rabin.

H γυναίκα δεν διατρέχει μέχρι στιγμής κίνδυνο, ενώ δεν αποκλείεται και άλλοι να είναι κρούσματα Florona.

Αυτό είναι κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η έκκληση των επιστημόνων είναι, όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση.

«Οι διπλές λοιμώξεις είναι σπάνιες, αλλά δεν θεωρούνται κάτι το ιδιαίτερο», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων, Μπερντ Ζάλτσμπέργκερ, όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο n- tv.

«Τέτοια κρούσματα μπορεί να εμφανιστούν κάποια στιγμή», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Μια διπλή λοίμωξη είναι πιθανό ελαφρώς χειρότερη από μια μόλυνση με ένα μόνο παθογόνο. Οι διπλές λοιμώξεις από γρίπη και κορωνοϊό είναι σπάνιες, «επειδή και οι δύο ιοί σπάνια εμφανίζονται ταυτόχρονα , καθώς οι πολίτες φορούν μάσκα κι έχουν περάσει σχεδόν δύο χειμώνες χωρίς γρίπη», πρόσθεσε.

Είναι πιο σοβαρή;

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ συνεχίζει να μελετά το κρούσμα και δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν ο συνδυασμός των δύο ιών προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι άλλοι ασθενείς μπορεί να είχαν «Flurona» αλλά δεν είχαν διαγνωστεί.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ενέκρινε μια τέταρτη δόση εμβολίου για τα άτομα που είναι πιο ευάλωτα στον COVID-19, και γίνεται η πρώτη χώρα που το κάνει, καθώς προετοιμάζεται για ένα κύμα λοιμώξεων που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Όμικρον.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Nachman Ash, ανακοίνωσε την απόφαση σε συνέντευξη Τύπου αργά την Πέμπτη.

Όπως είπε, η απόφαση βασίζεται σε πρώιμη έρευνα και ότι οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη χορήγηση μιας τέταρτης δόσης σε περισσότερους πολίτες καθώς αξιολογούν την κατάσταση.

Επέλαση 

Το Ισραήλ πάντως ανησυχεί για τη flurona.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «The Times of Israel», οι ειδικοί ανησυχούν για τα κρούσματα γρίπης που εμφανίζονται ταυτόχρονα με τον κορωνοϊό.

«Πέρυσι, τα μέτρα υγιεινής πιθανότατα σήμαιναν ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου κρούσματα γρίπης. Η αυξημένη συχνότητα και των δύο λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει τα νοσοκομεία στα όριά τους. Ακόμα κι αν οι ταυτόχρονες λοιμώξεις ήταν μέχρι στιγμής αρκετά ήπιες», προσθέτει το δημοσίευμα.

Στην Ισπανία, οι υγειονομικοί αποκάλυψαν πως το Ισραήλ δεν είναι η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκε flurona.

Σε πολλά ισπανικά νοσοκομεία εδώ και αρκετές εβδομάδες καταγράφηκαν περιστατικά που πέρασαν ως αναπνευστικές λοιμώξεις, πριν το Ισραήλ τις βαφτίσει flurona.

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» αναφέρει ότι μία ομάδα ερευνητών του νοσοκομείου Σαν Κάρλος στη Μαδρίτη, κατέγραψε κρούσμα flurona από τον περασμένο Απρίλιο γεγονός που σημαίνει ότι, αυτός ο συνδυασμός κυκλοφορεί στην Ισπανία τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Η εφημερίδα «La Voz de Galicia» έγραψε στις 26 Δεκεμβρίου για περιπτώσεις ασθενών με flurona.

Τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές της Καταλονίας κατέγραψαν αρκετά περιστατικά. Αυτό που ανησυχεί την διεθνή κοινότητα είναι αν η flurona είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό.

«Επί της αρχής, οι ταυτόχρονες λοιμώξεις είναι συχνές. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε γιατί εάν έχουμε κάνει εμβόλιο και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό, η διαδικασία θα είναι πολύ ελαφριά, ασυμπτωματική και αδύνατον σχεδόν να διαγνωστεί. Όμως εάν δεν έχουμε εμβολιαστεί, θα κρατήσει πολύ, για μακρά περίοδο» λέει η Ισπανίδα μικροβιολόγος Μαρία Ντελ Μαρ Τομάς.

Στην Κροατία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της flurona, οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα αν και όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει λόγος πανικού.