Νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία από την κινεζική «Lehman Brothers»

AFP

Πριν από μερικές ημέρες, ο μεγαλοεπενδυτής George Soros προειδοποίησε για τη νέα μεγάλη απειλή της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο λόγος για την κινεζική Evergrande, μία από τις μεγαλύτερες real estate στον κόσμο, με χρέος… που ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Αν μη τι άλλο, η αδυναμία εξυπηρέτησής του θα μπορούσε να προκαλέσει ένα συστημικό σοκ τεραστίου μεγέθους, αφού στην επιχείρηση έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια από όλο τον κόσμο.

«Ο όμιλος αντιμετωπίζει κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων και υποθέσεις δικαστικών διαφορών εκτός της συνήθους επιχειρηματικής του δραστηριότητας», ανέφερε η εταιρεία με έδρα το Σενζέν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της την Τρίτη 31 Αυγούστου.

Για να καλύψει ζημίες και δάνεια, οι ιθύνοντες προσπαθούν να εκποιήσουν όπως όπως περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζουν να πουλήσουν τα γραφεία της Evergrande στο Hong Kong στην Yuexiu Property Co. έναντι μόλις 10,5 δισεκατομμύρια HK (1,3 δισεκατομμύριο δολάρια), από 15,6 δισεκατομμύρια HK που εκτιμάται η αξία τους.  

Με το Πεκίνο να αρνείται να συμβάλει στη διάσωσή της (σε αντίθεση με την πρόσφατη διάσωση της Huarong), τα ομόλογα της Evergrande βυθίστηκαν σε νέα χαμηλά επίπεδα, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών συνεχίζει να διαβρώνεται.

Και τα χτυπήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο: Η Chan Hoi-wan, διευθύνουσα σύμβουλος της Chinese Estates Holdings Ltd. και σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Joseph Lau πραγματοποίησε την πρώτη της πώληση μετοχών της Evergrande, μειώνοντας την έκθεσή της στο 8,96% από 9,01%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg, το ομόλο της Evergrande λήξεως το 2025 υποχώρησε 1,5 σεντ, στα 33,7 σεντ. Οι μετοχές της έκλεισαν νωρίτερα 0,7% χαμηλότερα στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ, με τη συνολική πτώση το 2021 να φτάνει στο 71%.

Σημειώνεται πως οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με έξι μήνες νωρίτερα, στα 951,1 δισ. γιουάν.

Με χρέος 300 δισ. δολ., η Evergrande είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από τη Lehman. Θα συμβάλει στη διάσωσή της το Πεκίνο ή θα επιβεβαιωθεί ο Soros;