Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τεράστια η σημασία της πρόληψης

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Τεράστια η σημασία της πρόληψης

Στο 1,16 τρισ. δολάρια το ετήσιο κόστος αντιμετώπισης της νόσου - 24 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως τον χρόνο ως το 2035 εκτιμά ο ΠΟΥ.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου σήμερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εκτιμά πως η έξαρση των κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως είναι σημαντική και προβλέπει ότι μέχρι το 2035 θα αγγίζει τα 24 εκατομμύρια νέα κρούσματα τον χρόνο.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΠΟΥ, 14 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο κι αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 19 εκατομμύρια μέχρι το 2025, στα 22 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και στα 24 μέχρι το 2035.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, αν διατηρηθεί ο συγκεκριμένος ρυθμός εμφάνισης των κρουσμάτων, ένας στους πέντε άνδρες και μία στις έξι γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει τη νόσο πριν φθάσει τα 75 του/της χρόνια, ενώ ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 12 γυναίκες θα πεθάνει από αυτήν.

Διαβάστε ακόμη: Οι νομοί με τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ εκτιμούν ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη» η προσοχή να επικεντρωθεί στην πρόληψη του καρκίνου και για αυτόν τον λόγο απαιτείται η λήψη μέτρων κατά του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης αλκοόλ. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν καλύτερη χρήση των εμβολίων και της προληπτικής πολιτικής δημόσιας υγείας στη μάχη κατά του καρκίνου καθώς η θεραπεία μόνη της δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της νόσου», δηλώνει ο  ΠΟΥ.

Η Παγκόσμια Έκθεση για τον Καρκίνο του ΠΟΥ συντάσσεται σχεδόν κάθε πέντε χρόνια και σε αυτήν συμμετέχουν περίπου 250 επιστήμονες από περισσότερες από 40 χώρες. Το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο αναφέρει ότι είναι «ανησυχητικό» το επίπεδο άγνοιας αναφορικά με τη σχέση διατροφής και καρκίνου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων αναμένεται να σημειωθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Αν εξετάσουμε το κόστος θεραπείας του καρκίνου θα διαπιστώσουμε ότι ξεφεύγει από τον έλεγχο, ακόμη και για τις χώρες υψηλού εισοδήματος. Η πρόληψη είναι απολύτως απαραίτητη και κατά κάποιον τρόπο είναι παραμελημένη», εξήγησε στο BBC ο Δρ. Κρις Γουάιλντ, διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμη: Το νέο βίντεο της διαστημικής πτώσης του Felix Baumgartner φέρνει ζάλη!

Το αυξανόμενο κόστος αντιμετώπισης της νόσου πλήττει τις οικονομίες ακόμη και των πλουσιότερων χωρών και συχνά ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητες των πιο φτωχών χωρών. Το 2010, το συνολικό ετήσιο κόστος θεραπείας του καρκίνου εκτιμάται ότι ανερχόταν σε περίπου 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ για το 2014 οι κυριότεροι παράγοντες πρόκλησης του καρκίνου, που επομένως αν αυτοί εκλείψουν μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου, είναι: το κάπνισμα, οι λοιμώξεις, το αλκοόλ, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης, η ακτινοβολία -τόσο η ηλιακή όσο και από τις ιατρικές εξετάσεις- η μόλυνση του αέρα και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η μητρότητα σε προχωρημένη ηλικία, η απόκτηση λιγότερων παιδιών και η απουσία θηλασμού.

Για τις περισσότερες χώρες, ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Ωστόσο, σε πολλά μέρη της Αφρικής η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες είναι του τραχήλου.

Μία από κυριότερες αιτίες πρόκλησης αυτής της μορφής καρκίνου είναι ο ιός HPV (human papilloma virus–ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Θεωρείται ότι η ευρύτερη χρήση των εμβολίων κατά του HPV και άλλων εμβολίων θα μπορούσε να προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου.

Το 2012, οι πιο συχνές μορφές καρκίνου που διαγνώστηκαν παγκοσμίως ήταν του πνεύμονα, του μαστού, του εντέρου, του συκωτιού και του στομάχου.

Διαβάστε ακόμη: Ναυαγός επέζησε 16 μήνες πίνοντας αίμα χελώνας