Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου: Σε ποιες χώρες είναι πιο δημοφιλής ο «βασιλιάς» του αθλητισμού;

Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου: Σε ποιες χώρες είναι πιο δημοφιλής ο «βασιλιάς» του αθλητισμού;
Photo: pixabay.com
Σύμφωνα με τη FIFA, περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ασχολήθηκαν με το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρο γιορτάζει σήμερα, καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε προ εβδομάδων την 25η Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Ποδοσφαίρου.

Το ψήφισμα, που ψηφίστηκε στις 7 Μαΐου 2024, αναγνωρίζει «την παγκόσμια εμβέλεια του ποδοσφαίρου και τον αντίκτυπό του σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η ειρήνη και η διπλωματία και αναγνωρίζει ότι το ποδόσφαιρο δημιουργεί ένα χώρο συνεργασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, το statista.com παρουσίασε μια μεγάλη έρευνα που φανερώνει το σε ποιες χώρες του κόσμου το ποδόσφαιρο είναι πιο δημοφιλές μεταξύ των φιλάθλων.

Τα στοιχεία φανερώνουν τη δημοτικότητα του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, καθώς και τις δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης στη Βόρεια Αμερική και σε τμήματα της Ασίας και της Ωκεανίας.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βραζιλία, με ποσοστό 91%, ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ισπανία και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Ιταλία.

Στην τελευταία θέση της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ (27%), κάτω από τον Καναδά (35%) και την Αυστραλία (37%).

Σημειώνεται πως η έρευξα «έτρεξε» από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024, σε ένα δείγμα από 2.600 έως 18.000 ενήλικες (18 έως 64 ετών).

Οι αριθμοί

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις του αθλήματος, π.χ. το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA ή ο ετήσιος τελικός του UEFA Champions League, είναι από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο και μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν παγκόσμια εμβέλεια.

Σύμφωνα με τη FIFA, περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ασχολήθηκαν με το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ 2022, με τον τελικό να φτάνει σε ένα παγκόσμιο κοινό 1,5 δισεκατομμυρίου θεατών.

Ο περσινός τελικός του UEFA Champions League εκτιμάται από την UEFA ότι έφτασε σε 450 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας το Super Bowl να ωχριά σε σύγκριση με ένα εκτιμώμενο παγκόσμιο ακροατήριο περίπου 200 εκατομμυρίων θεατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: statista.com