Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την εξάπλωση του Έμπολα

REUTERS

Συντονισμένη διεθνή αντίδραση για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα κήρυξε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη, ανακοίνωσε ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας -που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής- είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι ένα «έκτακτο γεγονός», αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει ότι, ενώ όλες οι χώρες όπου έχει εμφανιστεί ο ιός -μέχρι στιγμής η Γουινέα, η Λιβερία, η Νιγηρία και η Σιέρα Λεόνε– θα πρέπει να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να ισχύσει γενική απαγόρευση στις διεθνείς αεροπορικές μετακινήσεις ή στο εμπόριο.

Ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια, τόνισε ότι με τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού, μπορεί να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του.

«Δεν πρόκειται για μία μυστηριώδη ασθένεια. Πρόκειται για μία μολυσματική νόσο που μπορεί να συγκρατηθεί. Δεν πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από τον αέρα», είπε ο Φουκούντα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η σημερινή επιδημία είναι η σοβαρότερη των τελευταίων σχεδόν 40 ετών από τότε δηλαδή που εντοπίστηκε ο Έμπολα για πρώτη φορά στους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε αδυναμίες των χωρών που έχουν πληγεί μέχρι τώρα, αναφέρει ο ΠΟΥ, με τα συστήματα υγείας τους να είναι ανεπαρκή και με ελλείψεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.

«Οι χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία απλώς δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να χειριστούν από μόνες τους μία κρίση τέτοιων διαστάσεων και τόσο πολύπλοκη», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν. Η Τσαν τόνισε ότι δεν θα σημειωθούν κρούσματα του ιού σε όλες τις χώρες ή ακόμη στις περισσότερες χώρες, αλλά η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι «μία ανοιχτή έκκληση αλληλεγγύης προς τη διεθνή κοινότητα».

Η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη εμπειρίας ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα και παρερμηνείες αναφορικά με την ασθένεια, περιλαμβανομένου του τρόπου μετάδοσής της, «συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για κάποιες κοινότητες».

WHO Director-General Margaret Chan sits next to Fukuda, WHO's assistant director general for health security, as he addresses the media in Geneva

 

Παρ’ ότι τα περισσότερα κρούσματα του Έμπολα έχουν καταγραφεί σε απομακρυσμένη περιοχή στα σύνορα της Γουινέας με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, τον περασμένο μήνα αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για την εξάπλωση της νόσου ύστερα από τον θάνατο στη Νιγηρία ενός Αμερικανού πολίτη, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί αεροπορικώς από τη Λιβερία. Ύστερα από την αγωγή με πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε σε δύο Αμερικανούς εργαζόμενους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που μολύνθηκαν με τον ιό στη Λιβερία, οι ειδικοί στον Έμπολα κάλεσαν τον ΠΟΥ να χορηγήσει τέτοια φάρμακα στις πληγείσες αφρικανικές χώρες.

Ο ΠΟΥ με τη σειρά του ζήτησε από επιστήμονες στο χώρο της βιοηθικής να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες η φαρμακευτική εταιρεία Tekmira Pharmaceutical Corp ανακοίνωσε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή.

Χθες ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δήλωσε ότι έθεσε το κέντρο επιχειρήσεων της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης, ώστε να αντιμετωπίσει τη χειρότερη μέχρι στιγμής επιδημία του ιού Έμπολα.

Μιλώντας σε μια ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου με θέμα την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, ο διευθυντής του CDC, Δρ Τόμας Φρίντεν, δήλωσε ότι περισσότερα από 200 μέλη της υπηρεσίας εργάζονται στην Ατλάντα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και πρόσθεσε ότι σύντομα θα σταλούν περισσότεροι από 50 ειδικοί για την ασθένεια αυτή στη δυτική Αφρική, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Αν και ο Φρίντεν είπε ότι είναι πιθανό άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει στη δυτική Αφρική να φέρουν τον ιό στις ΗΠΑ και ίσως να τον μεταδώσουν σε κάποια μέλη της οικογένειάς τους ή σε ιατρικό προσωπικό, επεσήμανε ότι είναι βέβαιος πως «δεν θα υπάρξει μεγάλη επιδημία του Έμπολα στις ΗΠΑ».

Ο επικεφαλής του CDC επεσήμανε ακόμη ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πειραματικές θεραπείες που έχουν χορηγηθεί στους δύο Αμερικανούς γιατρούς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Έμορι της Ατλάντα τελικά θα είναι αποτελεσματικές και υπογράμμισε ότι η καλύτερη προσέγγιση προς το παρόν είναι ο περιορισμός της επιδημίας.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για τον ιό Έμπολα, η οποία θα εξετάσει ζητήματα αρχής για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη χρήση πειραματικών φαρμάκων ώστε να βοηθηθούν όσοι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στην Αφρική, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Διαβάστε ακόμη:

Στο «κόκκινο» ο συναγερμός για την εξάπλωση του Έμπολα

«Πυρετός» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εξάπλωση του Έμπολα

Πακέτα στήριξης για τις χώρες στο «μέτωπο» του ιού Έμπολα