Παγκόσμια Τράπεζα: Σε ιστορικό χαμηλό 30 ετών οι αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε ιστορικό χαμηλό 30 ετών οι αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας
Photo: pixabay.com
Το δυσάρεστο μήνυμα είναι ότι οι οικονομικές δυνάμεις που τροφοδότησαν την πρόοδο και την ευημερία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες εξασθενούν.

Το «όριο ταχύτητας» της παγκόσμιας οικονομίας -ο μέγιστος μακροπρόθεσμος ρυθμός με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να προκαλέσει πληθωρισμό– πρόκειται να πέσει σε χαμηλό τριών δεκαετιών έως το 2030. Και απαιτείται μια φιλόδοξη πολιτική ώθηση για την τόνωση της παραγωγικότητας και της προσφοράς εργασίας, την αύξηση των επενδύσεων και του εμπορίου και την αξιοποίηση του δυναμικού του τομέα των υπηρεσιών, όπως δείχνει μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η έκθεση, με τίτλο Falling Long-Term Growth Prospects: Trends, Expectations, and Policies, προσφέρει την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων δυνητικών ρυθμών αύξησης της παραγωγής μετά την πανδημία του COVID-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ρυθμοί αυτοί μπορούν να θεωρηθούν ως το «όριο ταχύτητας» της παγκόσμιας οικονομίας.

Η έκθεση τεκμηριώνει μια ανησυχητική τάση: σχεδόν όλες οι οικονομικές δυνάμεις που τροφοδότησαν την πρόοδο και την ευημερία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες εξασθενούν. Ως αποτέλεσμα, μεταξύ του 2022 και του 2030 η μέση παγκόσμια δυνητική αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου το ένα τρίτο από το ρυθμό που επικρατούσε την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, σε 2,2% ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η πτώση θα είναι εξίσου απότομη: από 6% ετησίως μεταξύ 2000 και 2010 σε 4% ετησίως κατά το υπόλοιπο της τρέχουσας δεκαετίας. Οι μειώσεις αυτές θα είναι πολύ πιο απότομες σε περίπτωση παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή ύφεσης.

«Μια χαμένη δεκαετία κάνει την εμφάνισή της για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτερος αντιπρόεδρος για τα οικονομικά της ανάπτυξης. «Η συνεχιζόμενη μείωση της δυνητικής ανάπτυξης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει το διευρυνόμενο φάσμα των προκλήσεων που χαρακτηρίζουν την εποχή μας – την επίμονη φτώχεια, την απόκλιση των εισοδημάτων και την κλιματική αλλαγή. Όμως η μείωση αυτή είναι αναστρέψιμη. Το ‘όριο ταχύτητας’ της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να αυξηθεί -μέσω πολιτικών που δίνουν κίνητρα για εργασία, αυξάνουν την παραγωγικότητα και επιταχύνουν τις επενδύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάλυση δείχνει ότι η δυνητική αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί έως και κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες -σε έναν μέσο ετήσιο ρυθμό 2,9%- εάν οι χώρες υιοθετήσουν βιώσιμες πολιτικές προσανατολισμένες προς την ανάπτυξη. Αυτό θα μετέτρεπε την αναμενόμενη επιβράδυνση σε επιτάχυνση της παγκόσμιας δυνητικής αύξησης του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: