Παγκόσμια Τράπεζα: Σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια θα χρειαστεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Παγκόσμια Τράπεζα: Σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια θα χρειαστεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Police experts examine a crater after a missile strike in a village, near the western Ukrainian city of Lviv, on November 16, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by YURIY DYACHYSHYN / AFP) Photo: AFP
Περίπου 2 εκατομμύρια κατοικίες -περίπου το 10%  της Ουκρανίας- είτε να έχουν υποστεί ζημιές είτε να έχουν καταστραφεί.

Η ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια αναμένεται να κοστίσει 486 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 2,8 φορές την αναμενόμενη οικονομική παραγωγή του 2023, σύμφωνα με νέα μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη καλύπτει την περίοδο από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και ποσοτικοποιεί τις άμεσες φυσικές ζημιές σε κτίρια και άλλες υποδομές, τον αντίκτυπο στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και το κόστος για την «καλύτερη ανοικοδόμηση», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυτή η 10ετής εκτίμηση κόστους είναι αυξημένη από τα 411 δισ. δολάρια τον περασμένο Μάρτιο, με τις ανάγκες στέγασης να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 80 δισ. δολάρια ή 17%, ακολουθούμενες από τις ανάγκες μεταφορών με 74 δισ. δολάρια ή 15% και το εμπόριο και τη βιομηχανία με 67,5 δισ. δολάρια ή 14%.

«Τα 486 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένα ασύλληπτα μεγάλο ποσό και, φυσικά, αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες» είπε ο Αρούπ Μπανέρτζι, περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ευρώπη, αν και σημείωσε ότι ο υψηλός ρυθμός ζημιών που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του πολέμου έχει επιβραδυνθεί απότομα.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι άμεσες ζημιές από τον πόλεμο είχαν φθάσει σχεδόν τα 152 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις απώλειες να συγκεντρώνονται σε περιοχές όπως το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο, το Λουχάνσκ, η Ζαπορίζια, η Χερσώνα και το Κίεβο. Οι διαταραχές στην οικονομική παραγωγή και το εμπόριο, καθώς και άλλα έξοδα που σχετίζονται με τον πόλεμο, όπως η απομάκρυνση των συντριμμιών, πιθανόν να προσθέσουν άλλα 499 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε.

Η νέα εκτίμηση δεν περιλαμβάνει τις ανάγκες ανασυγκρότησης που έχουν ήδη καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας ή από εταίρους.

Οι απώλειες που καταγράφει είναι συγκλονιστικές, με περίπου 2 εκατομμύρια κατοικίες -περίπου το 10% του συνολικού αποθέματος κατοικιών της Ουκρανίας- είτε να έχουν υποστεί ζημιές είτε να έχουν καταστραφεί, καθώς και 8.400 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, αυτοκινητοδρόμων και άλλων εθνικών οδών και σχεδόν 300 γέφυρες.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις πιο επείγουσες προτεραιότητες επισκευής, ανάκαμψης και ανασυγκρότησης το 2024, εκ των οποίων περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη καλυφθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και της στήριξης των δωρητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com