Παγκόσμια Τράπεζα: Βιώνουμε περίοδο εξαιρετικά μεγάλης αβεβαιότητας

Παγκόσμια Τράπεζα: Βιώνουμε περίοδο εξαιρετικά μεγάλης αβεβαιότητας

Οι οικονομίες αναμένεται να διέλθουν μια περίοδο εξαιρετικά μεγάλης αβεβαιότητας, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ, η οποία δεν απέκλεισε περαιτέρω υποβάθμιση του outlook για την ανάπτυξη διεθνώς.

Υπενθυμίζεται πως το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με έδρα την Ουάσιγκτον, περιέκοψε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 στο 3,2%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης τον Ιανουάριο για ανάπτυξη 4,1%, λόγω του πολέμου ο οποίος ξέσπασε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. 

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά ξεκάθαρο πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι», είπε η Ράινχαρτ σε συνέντευξή του στο «Daybreak: Australia» του Bloomberg Television την Τρίτη. «Η διαδοχή των γεγονότων από τα lockdowns της Κίνας λόγω Covid μέχρι τον αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία όλα δείχνουν αυτό, αβεβαιότητα, είπε.

Παράλληλα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια μεγάλη παραγωγό σιτηρών, δεν φαίνεται να τελειώνει, ενώ τα lockdown στην Κίνα για την καταπολέμηση της Covid πιέζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και βλάπτουν ανεπανόρθωτα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ράινχαρτ είπε πως δεν αποκλείει και άλλη υποβάθμιση, επαναλαμβάνοντας: «Ζούμε μια περίοδο εξαιρετικής αβεβαιότητας».