«Παγωμένη» η ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο τέλος του 2023 – Ετήσια άνοδος του ΑΕΠ 0,4%

«Παγωμένη» η ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο τέλος του 2023 – Ετήσια άνοδος του ΑΕΠ 0,4%
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το σύνολο του 2023, η οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε ανάπτυξη 0,4% ενώ για το 2022 είχε παρουσιάσει ανάπτυξη 3,4%.

«Παγωμένη» εμφανίστηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Παρασκευή.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε τριμηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0%, εντός της προκαταρκτικής μέτρησης της Eurostat και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε ετήσιο επίπεδο, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,1%, εντός της αρχικής μέτρησης και των προβλέψεων των αναλυτών.

Για το σύνολο του 2023, η οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε ανάπτυξη 0,4% ενώ για το 2022 είχε παρουσιάσει ανάπτυξη 3,4%. Παρόμοια ανάπτυξη -για το 2023 και το 2022- καταγράφηκε και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάλυση των συνιστωσών του ΑΕΠ αποκαλύπτει μια μικτή εικόνα: η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι δημόσιες δαπάνες παρουσίασαν μέτριες αυξήσεις, συμβάλλοντας θετικά στην οικονομία. Αντίθετα, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών ήταν αρνητική, αντανακλώντας την περίπλοκη ισορροπία μεταξύ της εγχώριας ζήτησης και του εξωτερικού εμπορικού περιβάλλοντος.

Ανά χώρα

Η Δανία, η Κροατία και η Σλοβενία αναδείχθηκαν ως οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις και τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά το τρίμηνο, ενώ η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Φινλανδία αντιμετώπισαν μείωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: