Πάιατ: Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020

Πάιατ: Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt (Τζέφρι Πάιατ), μιλά κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης-παρουσίασης των ομάδων του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου στην προβλήτα του Μικρού Κούλες στο Ηράκλειο, την Τρίτη 26 Απριλίου 2022. Ο μεγάλος ελληνικός Γύρος, επιστρέφει έπειτα από δέκα χρόνια αδράνειας με ένα πελοτόν, που όμοιό του δεν έχουν ξαναδεί οι φίλοι του αθλήματος. Πρόκειται για τον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας που ξεκινάει από την Κρήτη την Τετάρτη 27 Απριλίου και ολοκληρώνεται στα Ιωάννινα την 1η Μαΐου. Η εκκίνηση του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος θα δοθεί στις 27 Απριλίου από το Παγκρήτιο Στάδιο, ενώ οι ποδηλάτες θα διασχίσουν συνολικά πέντε περιφέρειες της χώρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Ελλάδα και η Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020 και χρειάσθηκε να «ενεργοποιηθούμε έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου», τονίζει με συνέντευξή του στην Καθημερινή ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας ότι το σκηνικό ήταν πιο δραματικό απ’ ό,τι προβλήθηκε στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Πάιατ, «ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου».

«Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου, και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της», πρόσθέτει.

Σε άλλη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, κάνοντας τον απολογισμό του, ανέφερε πως «Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση… μεταξύ του Κεμάλ Ρέις και της ελληνικής φρεγάτας (σ.σ. Λήμνος). Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά».

Όσο για το αν ανησυχεί σήμερα, λέει: «Υπάρχουν δυσκολίες. Δεν συγκρίνονται, όμως, με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια σοβαρή κρίση. Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα».

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πρέπει «να δράσουμε ενωμένοι απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας» και συνεχίζει, λέγοντας ότι «στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία».

Ακόμη, χαρακτηρίζει «τη μεγαλύτερη τιμή» την επικείμενη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και στέκεται στην αφοσίωση του Τζο Μπάιντεν στις σχέσεις με την Ελλάδα. Όσο για το κλίμα στην Ουάσινγκτον εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, λέει ότι είναι «εξαιρετικά θετικό».