PALMOS: Ένας ψηφιακός χάρτης για την tech startup κοινότητα

PALMOS: Ένας ψηφιακός χάρτης για την tech startup κοινότητα
Photo: pixabay.com
Η χαρτογράφηση των τεχνολογικών startups, η δικτύωση και η δημιουργία συνεργασιών.

Τη χαρτογράφηση του ελληνικού tech startup οικοσυστήματος πραγματοποίησε η MARKETING FOR TECH, εταιρεία παροχής μάρκετινγκ υπηρεσιών για εταιρείες τεχνολογίας, λανσάροντας το PALMOS, έναν διαδραστικό, ψηφιακό χάρτη καινοτομίας ο οποίος καταγράφει τις κατηγορίες και τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Για πρώτη φορά, υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δυναμική ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο χώρο της τεχνολογίας, γεγονός που επιτρέπει στις νεοσύστατες εταιρείες να γίνουν ορατές στο ραντάρ των επενδυτών, αλλά και να δικτυωθούν πιο εύκολα μεταξύ τους.

Μην  ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες επιδιώκουν την καινοτομία για να παραμείνουν ανταγωνιστικές ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρειάζονται υποστήριξη και πρόσβαση στην αγορά. Ο PALMOS συνδράμει στο matchmaking μεταξύ ώριμων εταιρειών και των νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματικούς επιταχυντές που εξειδικεύονται σε διάφορους τομείς να συνδεθούν πιο εύκολα με startups του ενδιαφέροντος τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, επί ελληνικού εδάφους υπάρχουν περισσότερες από 200 startups τεχνολογίας, επιταχυντές, venture capitalists και θερμοκοιτίδες. Η πλειονότητα των startups (72%) βρίσκονται στην Αττική, 14% στην Κεντρική Μακεδονία, 6% στην Αχαΐα, 4% στην Κρήτη και το υπόλοιπο 4% των startups σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πάνω από το ένα τρίτο των tech startups παρέχουν λογισμικό, πλατφόρμες κι εφαρμογές. Σχεδόν το 20% του συνόλου επικεντρώνεται στον τομέα της υγείας, life sciences, και της ευεξίας ενώ το 11% στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, Internet και marketplaces.

«Το Ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Στα θετικά είναι ότι μετράμε ήδη κάποιες επιτυχίες, όπως για παράδειγμα, η εξαγορά της Innoetics από την Samsung, της HELIC από την Ansys, και πιο πρόσφατα της Softomotive από τη Microsoft» σχολιάζει στο fortunegreece.com η Ιδρύτρια της, MARKETING FOR TECH, Τίνα Μιτέκο.

Έχοντας ζήσει και εργαστεί για πολλά χρόνια σε εταιρείες τεχνολογίας στη Silicon Valley, αναγνωρίζει πως η startup κοινότητα εκεί είναι πιο ώριμη. Αποτελεί μια τεράστια αγορά που διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για να ενισχυθούν σημαντικά οι νεοφυείς επιχειρήσεις, όχι μόνο οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα και με ικανό κι έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Δεν είναι, όπως λέει, σπάνιο το να βλέπουμε επιχειρηματίες να ξεκινούν μια εταιρεία κι αφού αυτή εξαγοραστεί οι ιδρυτές της να αποχωρούν για να ξεκινήσουν μια άλλη startup (οι λεγόμενοι κατά συρροή επιχειρηματίες).

Έστω ότι μια εταιρεία έχει συσταθεί, έχει ξεκινήσει την εμπορική της δραστηριότητα και προσπαθεί να κάνει scale up. Πόσο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για κάτι τέτοιο;

«Η νεολαία, και γενικά όλο το οικοσύστημα, διψάει να κάνει πράγματα και τα κίνητρα μπορεί να είναι πολυποίκιλα. Τα προφανή κίνητρα συμπεριλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις. Χρειάζεται όμως ένα οργανωμένο πλαίσιο κι ένας δυνατός υποστηρικτικός μηχανισμός που αποτελείται από επιχειρηματικούς επιταχυντές, ερευνητικά κέντρα, εκκολαπτήρια, επενδυτές, μέντορες κι άλλους φορείς. Εξίσου πολύτιμη είναι και η διάχυση της γνώσης. Μια παροιμία λέει «δώσε σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι και τον τρέφεις για μια μέρα. Δίδαξε τον να ψαρεύει και τον τρέφεις για μια ζωή». Η νέα γενιά είναι εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες. Έχει ένα υψηλής ποιότητας δυναμικό ευφυίας και τεχνολογικής γνώσης το οποίο παραμένει αναξιοποίητο».

Οι ευκαιρίες, όπως λέει, για δημιουργία τεχνολογικών startups θα ήταν περισσότερες εάν οι μαθητές του Λυκείου διδάσκονταν μαθήματα επιχειρηματικότητας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

Τη ρωτώ αν θεωρεί πως ο αριθμός των υφιστάμενων startups, vc και accelerators είναι ικανοποιητικός για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς. Μου επισημαίνει πως την εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι οι τεχνολογικές startups έχουν ξεπεράσει τις 200 στην Ελλάδα. Βέβαια αν συγκρίνουμε το μέγεθος αυτό με το αντίστοιχο  του Ισραήλ, το οποίο απαριθμεί μερικές χιλιάδες startups, σαφώς και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Πέραν όμως από τον αριθμό των startups πιο σημαντικό είναι για εκείνη το κομμάτι του scale-up, δηλαδή πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορέσουν να εξελιχθούν σημαντικά μέσα στα πρώτα 5-8 χρόνια λειτουργίας τους.

Να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία του ψηφιακού χάρτη αξιοποιήθηκαν πηγές, μεταξύ των οποίων, Crunchbase, Elevate Greece, Venture capital εταιρείες, Accelerator sites, LinkedIn και The Start-up Pirate.