Παναγία των Παρισίων: Συγκεντρώθηκαν ήδη δωρεές ύψους ενός δισ. ευρώ- Αντιδρούν τα «κίτρινα γιλέκα»

Παναγία των Παρισίων: Συγκεντρώθηκαν ήδη δωρεές ύψους ενός δισ. ευρώ- Αντιδρούν τα «κίτρινα γιλέκα»
epaselect epa07508942 General view of the flames burning the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε το βράδυ της Τρίτης ότι ο καθεδρικός θα ανακατασκευαστεί μέσα σε πέντε χρόνια.

«Πάνω από 800 εκατ. ευρώ έχει ήδη κατοχυρωθεί για την ανακατασκευή του καθεδρικού της Παναγίας των Παρισίων», σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού, Φρανκ Ριστέρ. «Αξίζει να σημειωθεί πως ο φυσιολογικός ετήσιος προϋπολογισμός για την αποκατάσταση εθνικών μνημείων είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η άμεση προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί ο θόλος της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος έχει μια μεγάλη τρύπα στη μέση, αφότου κατέρρευσε το καμπαναριό κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο France2, ο Φρανκ Ριστέρ. «Άλλα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα είναι η απομάκρυνση των λιωμένων αγαλμάτων που βαραίνουν εύθραυστα κομμάτια της εξωτερικής δομής του ναού», συμπλήρωσε.

«Δωρεές μπορούν να γίνουν μέσω του http://www.rebatirnotredamedeparis.fr, το οποίο διαθέτει συνδέσμους για τέσσερις εγκεκριμένους οργανισμούς», δήλωσε ο Φρανκ Ριστέρ. Πλούσιοι άνθρωποι και εταιρείες έχουν ήδη δεσμευτεί να παραχωρήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για το εν λόγω πρότζεκτ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε το βράδυ της Τρίτης ότι ο καθεδρικός θα ανακατασκευαστεί μέσα σε πέντε χρόνια. «Είναι μια ωραία φιλοδοξία», δήλωσε ο Φρανκ Ριστέρ. «Θα κινητοποιήσουμε όλη μας την τεχνογνωσία, όλες τις δωρεές», συνέχισε. Τέλος, υποστήριξε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσει κανείς για το πώς ο καθεδρικός θα ανακατασκευαστεί και με ποια υλικά και τεχνικές».

Αντιδράσεις από τα «κίτρινα γιλέκα»

Μπροστά στον ιλιγγιώδη ρυθμό των δωρεών για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, φωνές καταγγέλλουν μια επιλεκτική γενναιοδωρία, σε μια Γαλλία που εδώ και μήνες συγκλονίζεται από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» και όπου οι δωρεές προς τους πιο στερημένους σημειώνουν πτώση.

«Αν είναι ικανοί να δώσουν δεκάδες εκατομμύρια για να ανοικοδομηθεί η Νοτρ-Νταμ, ας πάψουν να μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθεί η επείγουσα κοινωνική ανάγκη», κατήγγειλε έτσι ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα.

Η Ίνγκριντ Λεβασέρ, μια από τις προσωπικότητες των «κίτρινων γιλέκων» που από τον Νοέμβριο είναι οι πρωταγωνιστές μιας κοινωνικής κρίσης πρωτοφανούς στη Γαλλία, εξέφρασε την ευχή «να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα» και κατήγγειλε «την αδράνεια των μεγάλων ομίλων μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, την ώρα που αποδεικνύουν την ικανότητά τους να κινητοποιούν μέσα σε μόλις μία νύχτα “τρελό χρήμα” για τη Νοτρ-Νταμ».

Η έκφραση «ξοδεύουμε τρελό χρήμα» είχε χρησιμοποιηθεί από τον πρόεδρο Μακρόν για να περιγράψει τα προνοιακά βοηθήματα, προκαλώντας ζωηρές επικρίσεις.

Τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν εδώ και μήνες στους δρόμους, στην αρχή για να διαμαρτυρηθούν εναντίον φόρων, αλλά η οργή τους μετατράπηκε σε πολλές διεκδικήσεις, θεσμικές και κοινωνικές. Την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Νοτρ-Νταμ, ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να κάνει σειρά ανακοινώσεων για να απαντήσει σ’ αυτή την κρίση. Η ομιλία του αυτή αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

«Ας δώσει η ολιγαρχία για τη Νοτρ-Νταμ, είναι καλά. Αν είχαν υποδειγματική φορολογική συμπεριφορά θα ήταν ακόμη καλύτερα. Οι δωρεές δεν κρύβουν τη φτώχεια και τη λιτότητα», κατήγγειλε στο Twitter ο Μπενζαμέν Κοσί, άλλο «κίτρινο γιλέκο».

Πολυάριθμες φωνές υπογραμμίζουν επίσης πως αυτή η έκρηξη γενναιοδωρίας για τη Νοτρ-Νταμ σημειώνεται σε μια στιγμή που οι ενώσεις μάχης κατά της φτώχειας αντιμετωπίζουν μείωση των δωρεών.

Στο Twitter, ο καθολικός δοκιμιογράφος Ερβάν Λε Μορεντέκ κάλεσε αυτούς που θα κρίνουν πως η δωρεά τους είναι «για γέλια» μπροστά στα χρήματα που δίνουν οι επιχειρήσεις για τον καθεδρικό ναό, να διαθέσουν τη δωρεά αυτή «προς όφελος ενώσεων που περιθάλπουν τους ‘ζώντες ναούς’ και προς τις οποίες οι δωρεές έχουν καταρρεύσει».

Η οικολόγος γερουσιαστής Εστέρ Μπενμπασά έγραψε επίσης στο Twitter πως ονειρεύεται «μια εξίσου αυθόρμητη και μαζική ανταπόκριση υπέρ ενώσεων και δομών που καταπολεμούν την ακραία φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τους άστεγους».

«400 εκατομμύρια για τη Νοτρ-Νταμ, ευχαριστούμε Kering, Total και LVMH για τη γενναιοδωρία σας: είμαστε πολύ δεμένοι με τον τόπο της κηδείας του αββά Πιέρ», έγραψε στο Twitter το Ίδρυμα Αββάς Πιέρ. «Όμως είμαστε εξίσου πολύ δεμένοι με τη μάχη του. Αν θα μπορούσατε να υπερθεματίσετε 1% για τους πιο φτωχούς, θα είμασταν υπερικανοποιημένοι».

Για πρώτη φορά εδώ και περίπου δέκα χρόνια, οι δωρεές προς τις ενώσεις μειώθηκαν το 2018 κατά 4,2%, σύμφωνα με μια έρευνα του οργανισμού France Generosite (Γαλλία Γενναιοδωρία) σε 22 φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η μείωση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό από τις ΜΚΟ στην αύξηση μιας κοινωνικής συνεισφοράς η οποία έπληξε πολύ τους συνταξιούχους, που είναι παραδοσιακά γενναιόδωροι, καθώς και στην κατάργηση του φόρου επί της περιουσίας, επειδή όσοι υπόκεινται σ’ αυτόν τον φόρο προτιμούσαν να κάνουν δωρεές για να μειώνουν το φορολογητέο εισόδημά τους.

Η κατάργηση του φόρου επί της περιουσίας είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα του προέδρου Μακρόν.