«Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

«Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το εμβληματικό έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία από ομάδα έμπειρων επιστημόνων του ΕΜΠ και εγκαινιάστηκε στις 21 Μαίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το εμβληματικό έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την ομάδα των έμπειρων επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), παρουσιάζεται στην περιοδική ψηφιακή έκθεση προηγμένης τεχνολογίας «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» που εγκαινιάστηκε χτες (21/5) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η διαδραστική έκθεση για το εμβληματικό έργο διεθνούς εμβέλειας και παγκόσμιας σημασίας, που θα διαρκέσει έως τις 31/1/2019, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και διοργανώνεται με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και τις ευλογίες του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Δεν χρειάζεται να πω πολλά για την έκθεση, χρειάζεται να έρθει το κοινό να τη δει και να τη ζήσει από κοντά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής ξενάγησης η επιστημονική υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, καθηγήτρια του ΕΜΠ, Τώνια Μοροπούλου. «Η εμπειρία μας όταν ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο ήταν συγκλονιστική. Στόχος μας μέσα από αυτή την έκθεση που εγκαινιάζει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν να μοιραστούμε αυτή την εμπειρία με τον κόσμο, η οποία δεν περιγράφεται με λόγια. Με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσαμε να αποκαταστήσουμε το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστα χρήματα αλλά με τη συνδρομή όλης της ανθρωπότητας, και κυρίως με τη βούληση και τη παρουσία του πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’, του κουστωδού του Τάγματος των Φραγκισκανών και του πατριάρχη των Αρμενίων».

Ακόμη, η κ. Μοροπούλου πρόσθεσε: «Μέσα στην έκθεση μαζί με το Ιερό Κουβούκλιο παραδώσαμε και παρουσιάζουμε εδώ τη μελέτη που προσέφερε το ΕΜΠ στις τρεις χριστιανικές κοινότητες για να μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο θέλουν να συνεχίσουν το έργο. Γιατί το έργο πρέπει να επεκταθεί στο χώρο του Ναού της Αναστάσεως για να μπορεί να ταξιδέψει στους αιώνες».

Πρόκειται για τη δεύτερη στάση της έκθεσης καθώς «άνοιξε» στο Μουσείο του National Geographic της Ουάσινγκτον πέρυσι τον Νοέμβριο, όπου παραμένει έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Η έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο διαρθρώνεται σε δυο ενότητες και χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και τρισδιάστατα μοντέλα, ώστε να μεταφέρει νοητά τον επισκέπτη στα Ιεροσόλυμα, και συγκεκριμένα στον Ναό της Αναστάσεως και να «δει από κοντά» το μνημείο και τις εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται συνοπτικά η ομόλογη έκθεση του National Geographic Society (NG), με τίτλο «The tomb of Christ», όπως έχει διατεθεί στο ΕΜΠ από τον επιμελητή της έκθεσης και αρχαιολόγο του National Geographic Society, Fredrik Hiebert και τη διευθύντρια του μουσείου του National Geographic , Kathryn Keane. Στη δεύτερη ενότητα, εκτίθεται το επιστημονικό ψηφιακό υλικό του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, το οποίο διαθέτει και επεξεργάζεται η διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ (ομ. καθ. Εμμ. Κορρές, καθ. Α. Γεωργόπουλος, καθ. K. Σπυράκος και επικ. καθ. Χ. Μουζάκης, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθ. Τ. Μοροπούλου).